Την δική του εκτίμηση αναφορικά με τα μέτρα που απαιτούνται μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι από τη Σαντορίνη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας πως ότι λόγω της γεωλογικής δομής ο κατολισθικός κίνδυνος είναι υψηλός.

Ads

«Υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα λαβών και πυροκλαστικών πετρωμάτων – είναι αυτά που διαλύονται πιο εύκολα – και κατόπιν υποσκάπτεται το πρανές, με αποτέλεσμα οι λάβες που είναι ένας συμπαγής σχηματισμός από πάνω, να αποσπώνται και να γίνονται κατολισθήσεις» επεσήμανε μιλώντας στον Ant1 ο κ. Λέκκας.

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε: «Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση στο πρανές της Καλδέρας και έτσι δημιουργήθηκαν οι παραλίες της περιοχής. Το θέμα είναι ότι αυτές οι περιοχές έχουν αναπτυχθεί οικιστικά και συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Οπότε και ο κίνδυνος είναι υψηλός και η έκθεση είναι υψηλή λόγω της συγκέντρωσης του κόσμου και καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι επώδυνα όπως το 2011 που είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Στην ερώτηση αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει δεδομένου ότι το καλοκαίρι πλησιάζει και πλήθος τουριστών θα συρρεύσουν στο νησί, ο κ. Λέκκας είπε: «Το πρόβλημα είναι γνωστό στις τοπικές αρχές και στον περιφερειάρχη, ενώ με εντολή του υπουργού θα επισκεφτώ κι εγώ τη Θήρα και την Θηρασιά την επόμενο διάστημα για να δούμε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε τώρα, καθώς οι μόνιμες παρεμβάσεις χρειάζονται μελέτες, πολλά χρήματα, χρόνο δεν είναι κάτι εύκολο».

Ads

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια βαθμονόμηση του κινδύνου, δηλαδή να δούμε τις πιο επικίνδυνες περιοχές και σε αυτές να παρέμβουμε, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε όλο το πρανές της Σαντορίνης ούτε και θα ήταν σκόπιμο καθώς οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης πιθανότατα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας και κατέληξε: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι πρωτεύουσας σημασίας αλλά μόνο ‘πυροσβεστικές’ επεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε σε ειδικά σημεία».