Η εθνικιστική κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα που ανέδειξε μετά από καταγγελίες γονέων το Τvxs.gr δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις είχαν οργανωθεί κατάλληλα ώστε με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να παρεισφρήσουν στα σχολεία εμποτίζοντάς τα με ακροδεξιό δηλητήριο, υπονομεύοντας παράλληλα το μήνυμα της επετείου.

Ads

Σήμερα βγήκαν δυναμικά στους δρόμους οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής με κεντρικό σύνθημα «Οι μαθητές να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού». «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα», έγραφε το κεντρικό πανό του συλλαλητηρίου. Η πορεία ξεκίνησε κατά τις 13.30 και πλαισιώθηκε και από μπλοκ φοιτητών, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η νεολαία στην πρώτη γραμμή κόντρα στον φασισμό και στον εθνικιστή» και «κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή γίνεται μαχαίρι στα χέρια των ναζί». Η πορεία ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, με μια στάση στη Βουλή. Μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν από μικρή ομάδα στην «ουρά» της διαδήλωσης με ομάδα αστυνομικών, χωρίς τα επεισόδια να πάρουν έκταση. 

Την ίδια ώρα στον Λευκό Πύργο, με περιορισμένη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μαθητών που έχουν στηρίξει τις  εθνικιστικές καταλήψεις. Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων ακροδεξιών για τις καταλήψεις είναι και το βίντεο που αποκαλύπτει την απόπειρα προβοκάτσιας από «μακεδονομάχο» στη ΘεσσαλονίκηΌλο και περισσότεροι καθηγητές που καταδικάζουν την παρείσφρυση των φασιστών στα σχολεία στοχοποιούνται με πιο γνωστή την περίπτωση του καθηγητή Δημήτρη Ταχματζίδη από τη Βέροια που είδε τη φωτογραφία του στον προσωπικό λογαριασμό του βουλευτή της ΧΑ Παναγιώταρου με το σχόλιο «αυτός απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας».

«Είναι χρέος του κόσμου της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά, να μην επιτρέψει  η πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική τύφλωση να σπείρουν το διαιρετικό μίσος ανάμεσα στους μαθητές μας και να ξεπλυθούν πολιτικά οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα. Να υπερασπιστούμε τη ζωή, την απαίτηση για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία, ειρήνη και αλληλεγγύη με τους λαούς.» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ ενώ αρκετές ΕΛΜΕ έχουν πάρει επίσης πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ads

Κι ενώ χωρίς αμφιβολία η καλή είδηση των ημερών είναι η κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στον φασισμό στα σχολεία, με όλο και περισσότερες συνελεύσεις μαθητών να λένε ηχηρό «όχι» στις εθνικιστικές καταλήψεις, οι εκπαιδευτικοί της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την παράταξή τους τη ΔΑΚΕ Δημόσιας Εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν καταδικάζουν όχι μόνο επικροτούν αυτές τις πρακτικές αλλά στρέφονται  ενάντια και σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν δημοκρατικό κύκλο προστασίας των μαθητών μιλώντας για «δυνάμεις εθνομηδενισμού» ακολουθώντας τη γραμμή Άδωνι Γεωργιάδη που βγήκε πρώτος να υπερασπιστεί την κατάληψη στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα και δεν είπε κουβέντα για τη δράση ναζιστικών ομάδων που μοίραζαν μέρες φυλλάδια έξω από το συγκεκριμένο σχολείο.

Γιατί είναι φασιστικής χροιάς οι καταλήψεις; Τι «δεν βλέπει» η ΔΑΚΕ ΔΕ;

«Η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα έξω από σχολεία. Θα περίμενε κανείς να βρει απέναντί του όλο το δημοκρατικό τόξο. Οι εκπαιδευτικοί της Νέας Δημοκρατίας δεν θορυβήθηκαν όπως φαίνεται. Δεν θορυβήθηκαν όμως ούτε από τα φασιστικά σύμβολα έξω από το σχολείο του Γέρακα. Δεν θορυβήθηκαν ούτε με το γεγονός πως ένα από τα βασικά συνθήματα με τα οποία καλούνται οι μαθητές σε κινητοποιήσεις είναι το «Ελλάδα ξύπνα», κατά το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ. Δεν καταδίκασαν τις ναζιστικές οργανώσεις που μοίραζαν φυλλάδια έξω από τα σχολεία, ούτε τους βουλευτές της ΧΑ που στοχοποίησαν καθηγητές.

Μέσα από το ρεπορτάζ, από καταγγελίες συνεντεύξεις φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται ανάγλυφα πως οι καταλήψεις αυτές υποκινήθηκαν από ακροδεξιές και ναζιστικές οργανώσεις . Είναι πολλοί οι γονείς που κατήγγειλαν πως βρέθηκαν φυλλάδια της ΧΑ στα προαύλια και πως τα παιδιά τους εκβιάστηκαν να ψηφίσουν υπέρ της κατάληψης δεχόμενα τραμπούκικες συμπεριφορές από 5-6 συμμαθητές τους που με τη συνεργασία των γονιών τους έκαναν τις κινητοποιήσεις. Ο εθνικιστικός – φασιστικός  χαρακτήρας των καταλήψεων φαίνεται επίσης στα ανυπόγραφα καλέσματα που παρουσιάζουν μια ημερομηνία σαν μέρα καταλήψεων στα σχολεία με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους.

Το «Μακεδονία ξακουστή» δεν είναι φασιστικό τραγούδι απαντούν με τη σειρά τους οι υπερασπιστές των εθνικιστικών καταλήψεων. Αποκρύπτουν όμως ότι δεν είναι το τραγούδι  που προβλημάτισε αλλά τα συνθήματα των ΟΥΚ, που ξεκινούν από τη Μακεδονία και καταλήγουν στο «Να πάρουμε την πόλη και τη Μικρά Ασία».

«Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η “αφωνία” της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα τη δομική του προσήλωση στα «ιδεώδη» του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας» απαντά το υπουργείο Παιδείας και προσθέτει: «Δυστυχώς, η σημερινή Ν.Δ. με τον ακροδεξιό δημόσιο λόγο της συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α., αγνοώντας ότι στο τέλος της διαδρομής το ναζιστικό μόρφωμα θα “καταπιεί” και την ίδια».

Οι μαθητές απάντησαν αντιφασιστικά – Το «όχι» των Μαθητών

«Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία» είπαν οι μαθητές του Λαιμού Φλώρινας. «Καταδικάζουμε τους υμνητές της Χρυσής Αυγής που οι πολιτικοί τους πρόγονοι συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ και έκαψαν τα χωριά μας!»  αναφέρουν οι μαθητές στα σχολεία Καντάνου και Παλαιοχώρας. που άλλαξαν κατεύθυνση στην κατάληψη αποφασίζοντας συλλογικά.

Ολόκληρο το κάλεσμα για την αντιφασιστική διαδήλωση της Πρωτοβουλίας για το Συντονισμό σχολείων και μαθητών Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σχολεία: Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασίστες να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού.

Αν νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν φασιστικές – εθνικιστικές πορείες στις γειτονιές και τις πόλεις της Ελλάδας είναι βαθιά γελασμένοι. Συμμετέχουμε όλοι μας στις πανεκπαιδευτικές πορείες στις 29/11, για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας και δεν αφήνουμε τις παρακρατικές αυτές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν! Οι μαθητές να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στο τέρας του φασισμού και του εθνικισμού. Όλοι στον δρόμο για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!»