Μπορεί στο παρελθόν να έχουν χαρακτηρίσει τις καταλήψεις μαθητών απαράδεκτες και τους ίδιους τους μαθητές – καταλήψιες παράνομους, ωστόσο για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη τα πράγματα αλλάζουν, όταν πρόκειται για εθνικιστικές καταλήψεις.

Ads

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αναγνωρίζει την ακροδεξιά μεθόδευση μαθητικών καταλήψεων, αλλά αυτό που τον προβληματίζει δεν είναι οι θέσεις που εκφράζονται, όπως ότι «η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία», αλλά πως «δεν πρέπει να χαρίσουμε τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή».

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή, από θέση αρχής είναι εναντίον των καταλήψεων, ωστόσο σημείωσε πως ανάμεσα στους καταληψίες «μπορεί να είναι και πολλά παιδιά ευαίσθητα για τα σύνορα της Μακεδονίας». Για «πατριωτική ευαισθησία των μαθητών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών» έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Μέχρι χθες, δήλωση στήριξης των ακροδεξιών κινητοποιήσεων μερίδας μαθητών, είχε κάνει μόνο ο Μιχαλολιάκος. Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο διάδοχός του στην ηγεσία της Νεολαίας ΕΠΕΝ και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, ο οποίος, με δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στις εθνικιστικές και ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία, αναφερόμενος σε “πατριωτική ευαισθησία”», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Η δε ΔΑΚΕ Καθηγητών σε κατάπτυστη ανακοίνωσή της στηρίζει απροκάλυπτα τις κινητοποιήσεις, μιλώντας για “εθνική αφύπνιση” των μαθητών απέναντι στον “εθνομηδενισμό”».

Ads

«Η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι βαριά εκτεθειμένοι από αυτήν την ακροδεξιά κατρακύλα. Συναγωνίζονται σε μισαλλόδοξο και εμφυλιοπολεμικό λόγο με τη Χρυσή Αυγή. Η εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα, που έχουν δώσει μάχες για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και την κοινωνία, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σπείρει το εθνικιστικό μίσος και να διχάσει τη νεολαία. Τα αιτήματα για μόρφωση, δημιουργική απασχόληση, βελτίωση της καθημερινότητας και δικαιώματα, ενώνουν τους νέους σε έναν ορίζοντα δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας».

«Πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους μαθητές των σχολείων» υπογράμμισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας για ολίσθημα της ΝΔ. «Να μην δίνουμε «φύλλο συκής» στην ακροδεξιά και στα τάγματα εφόδου, να είμαστε πολύ προσεκτικοί μην αφήσουμε το αυγό του φιδιού να σπάσει» προέτρεψε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

«Να μείνουν μακριά οι νοσταλγοί της Χούντας από μαθητές και σχολεία» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «οι φασίστες κηρύττουν το μίσος στους λαούς και διευκολύνουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αξιοποιούν τον εθνικισμό για την προώθηση των σχεδιασμών τους».