Με απόφαση του 15μελούς και όχι της γενικής συνέλευσης των μαθητών του σχολείου, αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη η κατάληψη του 1ου ΓΕΛ Γέρακα, μετά την αποβολή 6 μαθητών οι οποίοι αποσχίστηκαν από την ομάδα του σχολείου της παρέλασης για να πουν συνθήματα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας αλλά και άλλα που θυμίζουν τα συνθήματα των ΛΟΚ. Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες που φέρνει στο φως σήμερα το Τvxs.gr είναι δηλωτικές του κλίματος που υπάρχει στην περιοχή. Εθνικιστικές κορώνες, χρυσαυγίτικα νεοναζιστικά συμβολα έξω από το σχολείο και λάδι στη φωτιά από Χρυσή Αυγή, Ραχήλ Μακρή και Άδωνι Γεωργιάδη.

Ads

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο notioanatolika, υπήρξε διένεξη τις προηγούμενες ημέρες, όταν μαθητές του 1ου και του 2ου ΓΕΛ Γέρακα ζήτησαν από τους καθηγητές να παρελάσουν τραγουδώντας το εμβατήριο, όμως εκείνοι αρνήθηκαν. Το σχολείο πήρε την απόφαση της διήμερης αποβολής με αφορμή την απόσχιση των μαθητών από το σώμα παρέλασης του σχολείου και όχι με αφορμή τα συνθήματα όπως διευκρινίζεται. Το tvxs.gr δημοσιεύει σήμερα επιστολή γονέα προς τη διεύθυνση του σχολείου αλλά και φωτογραφίες με συνθήματα που περιλαμβάνουν ένα από τα σύμβολα της ΧΑ έξω από το σχολείο.

«Η εικόνα που είδαμε είναι τρομακτική» λέει  άλλος γονέας στο Τvxs.gr. «Ελληνικές σημαίες πάνω από κάδους σκουπιδιών και συνθήματα μαύρα που θυμίζουν άλλες εποχές. Τα παιδιά μας που διαφωνούν φοβούνται να αντιδράσουν καθώς όταν ένα από τα παιδιά αντέδρασε, δέχτηκε σπρωξιές από τους πρωτεργάτες της κατάληψης» λέει ο γονέας στο tvxs.gr ο οποίος προσθέτει πως ελπίζει την ερχόμενη Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μαθητών να γίνει επιτέλους ψηφοφορία με κάλπες για να μπορέσουν να εκφραστούν όλα τα παιδιά. Η κατάληψη έληξε προσωρινά όμως την τρίτη θα γίνει συνάντηση  του 15μελούς με τον Σύλλογο  διδασκόντων, την  Ένωση Γονέων και  του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Μία μητέρα μιλώντας στο site μας επιβεβαίωσε ότι είναι υποκινούμενη αυτή η κατάληψη υπογραμμίζοντας πως στο fb κυκλοφορούν φωτογραφίες μαθητών που δείχνουν πως εντός του υπό κατάληψη σχολείου βρίσκονται και γονείς. «Υπάρχουν μάλιστα συγγενείς μαθητών που στο fb απειλούν ότι θα κατέβουν να συμπαρασταθούν στα παιδιά με κουμπούρια!»

Ads

Λάδι στη φωτιά από ΧΑ, Γεωργιάδη και Ραχήλ Μακρή

Η Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης, το σχολείο και ο δήμος κρατούν χαμηλούς τόνους προκειμένου το θέμα να λυθεί εντός της σχολικής κοινότητας. «Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων διατηρήσαμε τη ψυχραιμία μας και συνειδητά αποφύγαμε να συντηρήσουμε ένα «εν θερμώ κλίμα» που δυστυχώς πυροδοτήθηκε με τις ετερόκλητες και διαμετρικά αντίθετες απόψεις, εκ μέρους εξωγενών, εξωσχολικών παραγόντων για ίδιους σκοπούς και ίδιους λόγους.» γράφει η ανακοίνωση.

Δεν έκανε  το ίδιο όμως η ΧΑ η οποία μέσω του βουλευτή της Χρ. Παππά έκανε σχετική επερώτηση στη βουλή τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «Να θυμίσουμε ότι μαθητές έχουν δώσει τη ζωή τους και έχουν συμμετάσχει σε συλλαλητήρια και αγώνες για μείζονα ζητήματα της Πατρίδας μας, για την Ένωση με την Κύπρο, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η ανάπτυξη του αριστερού παρακράτους εντός των εκπαιδευτικών δομών και η επιχειρούμενη υπονόμευση και αλλοίωση της Εθνικής μας ιστορίας.»

Το θερμόμετρο ανεβάζουν με ανάλογες δηλώσεις ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Ραχήλ Μακρή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, σχολιάζοντας: «Από τη μια έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να προστατεύει τα παιδιά και να τα ξεκουράζει κι εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποβολές. Θα καταθέσω ερώτηση στη Βουλή την Δευτέρα. Να ερωτηθεί ο υπουργός Παιδείας για αυτό. Να τοποθετηθεί. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αποβληθούν, αν κάνουν χασίς».

Η υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης Ραχήλ Μακρή δήλωσε «Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εφαρμόζει την συμφωνία των Πρεσπών ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ. Η Κύπρος είναι ελληνική και η Μακεδονία λοιπόν. Ελάτε να αποβάλετε και μένα». Αν ρίξει δε κανείς μία ματιά στα σχόλια τα οποία συνοδεύουν το επίμαχο βίντεο των μαθητών στο you tube θα δει φράσεις μίσους, εμφυλιοπολεμικής διάθεσης ακραίου αντικομουνισμού εμποτισμένα με μπόλικη Χρυσή Αυγή.

Μαθητές: «Είμαστε πατριωτάκια»

Οι έξι μαθητές με συνεντεύξεις τους στον τύπο δηλώνουν «πατριωτάκια που καιρό θέλαμε να το κάνουμε αυτό αλλά το σχολείο δεν μας άφηνε» υπογραμμίζοντας ότι δεν ανήκουν σε κόμματα και οργανώσεις. Λένε μάλιστα ότι έχουν την τοπική κοινωνία και τον δήμο στο πλευρό τους την ίδια ώρα που γονείς μαθητών του σχολείου μιλούν για υποκινούμενες δράσεις από γνωστούς στην τοπική κοινωνία οπαδούς της ακροδεξιάς και της ΧΑ. Οι διαξιφισμοί μέσω social media δίνουν και παίρνουν με έναν από τους αντιδημάρχους ο οποίος πρόσκειται στο  ΚΙΝΑΛ να αμύνεται απέναντι στις εθνικιστικές κορώνες θέτοντας το ερώτημα: Αν ακουγόταν ο ύμνος του ΕΑΜ τι θα λέγατε οι ίδιοι σήμερα;

Την ίδια στιγμή ένας μαθητής δηλώνει στον τύπο: «Δεν θεωρώ δικαιολογημένα την ποινή που μας επιβλήθηκε. Δεν συμφωνεί κανείς με αυτήν, ούτε οι μαθητές, ούτε ο σύλλογος γονέων, ούτε ο δήμαρχος της περιοχής» πράγμα που σημαίνει πως το θέμα προφανώς έχει διχάσει την τοπική κοινωνία αλλά και τον ίδιο τον δήμο.

Επιστολή γονέα: Αξιώνουμε τα παιδιά μας να φοιτούν σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο

Η επιστολή γονέα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στον Διευθυντή του Σχολείου που φέρνει στο φως το tvxs.gr. Ο γονέας τηρεί την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

«Παίρνω το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας με την ιδιότητα του γονέα μαθητή του 1ου Λυκείου Γέρακα, το οποίο όπως γνωρίζετε, τελεί υπό κατάληψη από σήμερα το πρωί, για να σας παρακαλέσω να καταβάλετε όλες τις δυνατές προσπάθειες από τη μεριά σας, ώστε να επαναλειτουργήσει κανονικά και άμεσα το σχολείο.

Όπως έχει επικοινωνηθεί από τα παιδιά μας, η κατάληψη έγινε από μεμονωμένους μαθητές, οι οποίοι τιμωρήθηκαν (και ορθά κατά την άποψή μου) από τη Διεύθυνση του σχολείου, γιατί στη σχολική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φώναξαν ανάρμοστα συνθήματα. Λυπάμαι εάν κάτι μου διαφεύγει, δεν έχω κάποια άλλη ενημέρωση για τα αίτια της κατάληψης.

Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω ότι, εξ΄όσων γνωρίζω, δεν έχει προηγηθεί καμία γενική συνέλευση των μαθητών που να αποφασίσει κατάληψη προκειμένου να διεκδικήσουν -έστω και με αυτόν τον τρόπο- τα αιτήματά τους για βελτίωση της σχολικής ζωής και των ευκαιριών τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Χωρίς να θέλω να είμαι καχύποπτη, η παρούσα κατάληψη δυστυχώς φαίνεται να υποστηρίζεται από εξωσχολικούς και πολύ μαύρους κύκλους. Αξιώνουμε τα παιδιά μας να φοιτούν σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο στο οποίο εφαρμόζονται κανονισμοί για την εύρυθμη λειτουργία του, το οποίο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να κλειδώνει αυθαίρετα αυτό τον δημόσιο χώρο και να τον χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο προπαγάνδας ιδιοτελών επιδιώξεων.

Είναι παιδιά, σε καμία περίπτωση δεν ζητώ τιμωρία, αλλά θα ήθελα να επιδιώξετε να αξιοποιήσετε αυτή την αρνητική συγκυρία για να μάθουν τα όρια των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει κάθε πολίτης.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας».