Με την κατάθεση του Γιώργου Κουρή συνεχίστηκε σήμερα η εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ads

Ο Γιώργος Κουρής, πρώην ιδιοκτήτης του Alter και νυν ιδιοκτήτης του Kontra, έδωσε σόου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του και υποστήριξε πως άδικα τον κάλεσαν να καταθέσει γιατί είναι ο μόνος εκδότης που «όχι μόνο δεν έκλεψε το κράτος, αλλά αντίθετα τον έκλεψαν».

«Είμαι ο μόνος εκδότης που δεν έκλεψε το κράτος και το κράτος τον έχει ληστέψει και τον έκλεισε στη φυλακή. Από το 2000 και μετά που το πούλησα, δεν είχα καμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΤΕΡ, ούτε και πως λειτουργούσε. Δεν ασχολήθηκα ξανά με αυτό. Εξουσιοδοτώ την Επιτροπή σας, να ελέγξει τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και αν σε οποιαδήποτε χώρα στο εξωτερικό βρει προσωπικό μου λογαριασμό, να το δεσμεύσει υπέρ του Δημοσίου», είπε συγκεκριμένα.

Κατά την κατάθεσή του κατονόμασε ως υπεύθυνους για την πτώχευση του ΑΛΤΕΡ τους Γιαννίκο, Βαλσαμίδη και Αθανασούλη, όλοι πρώην στενοί συνεργάτες του, που όπως είπε πήραν «20 εκατομμύρια από το χρηματιστήριο και τα φάγανε».

Ads

«Mα πώς είναι δυνατόν κύριε Κουρή να κατέχετε το 50% και να μην ξέρετε τι γίνεται στο κανάλι σας, το ΑΛΤΕΡ», τον ρώτησε τότε η Επιτροπή. «Είμαι μ@λάκας» απάντησε τότε ο ιδιοκτήτης του Kontra.

Αφού αυτο-αποκαλέστηκε έτσι, ο κ. Κουρής χαρακτήρισε στη συνέχεια τον εαυτό του «έντιμο και καθαρό επιχειρηματία» που έβαλε, όπως είπε, 10 εκατ. δραχμές από την τσέπη του για το ΑΛΤΕΡ και έχει εξοφλήσει το δάνειο που είχε πάρει τότε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Στη συνέχεια αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη για το δάνειο, ύψους 534 εκατ. ευρώ, που πήρε το ΑΛΤΕΡ για την αγορά προγράμματος, όπως και στα δύο δάνεια, συνολικού ύψους 867 εκατ. ευρώ που πήρε το κανάλι, με εγγύηση την ταινιοθήκη του, ενώ υποστήριξε ότι καμία Τράπεζα δεν τον είχε ενημερώσει, παρότι ήταν μέτοχος. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έδιναν «έτσι» τότε τα δάνεια.  «Γινόταν της πουτ@νας», είπε ενώπιον της Επιτροπής.

Όπως υποστήριξε, μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας, το 2000, ο ίδιος ήταν πλέον μέτοχος με 13% και ο γιός του με 12% και δεν είχε, ούτε εκτελεστικές αρμοδιότητες, ούτε υπέγραψε δανειακές συμβάσεις, ούτε διαπραγματεύτηκε με Τράπεζες.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που διώκεται για μη καταβολή δεδουλευμένων μετά το 2011, απάντησε πως πρόκειται για «πολιτική δίωξη».