«Συνιδιοκτήτες» με το Δημόσιο και τους δήμους εμφανίζονται κάτοχοι ακινήτων όσο προχωρά η διαδικασία της κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπό αμφισβήτηση εκτάσεις δεν εντάσσονται στον αστικό ιστό, δεν λείπουν και εκείνες οι οποίες, αν και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, που χρονολογούνται έναν αιώνα πίσω, εμφανίζονται ως δημοτικά κτήματα, παρόλο που βρίσκονται σε πολύ κεντρικές γειτονιές ακόμα και της πρωτεύουσας.

Ads

Μια τέτοια δυσάρεστη έκπληξη φαίνεται ότι έκρυβε η ολοκλήρωση της διαδικασίας της προανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων για τον ∆ήμο Αθηναίων, η οποία τελείωσε πριν από λίγους μήνες, και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου 2020. 

Σύμφωνα με το «Έθνος», αρκετοί ιδιοκτήτες στην περιοχή η οποία ονομάζεται Κουντουριώτικα και βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, είδαν τα σπίτια τους να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από τον Δήμο Αθηναίων και να απορρίπτονται οι δηλώσεις ιδιοκτησίας τους.

Η δικηγόρος Σοφία Τζαβέλλα, η οποία έχει αναλάβει ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρει στην εφημερίδα: «Πολλοί ιδιοκτήτες με μεγάλη τους έκπληξη είδαν την ακίνητη περιουσία τους να “κάνει φτερά” κατά τη διαδικασία της προανάρτησης για τον Δήμο της Αθήνας, με τις δηλώσεις τους να έχουν απορριφθεί και την κυριότητα επί των ακινήτων τους να έχει αποδοθεί στον Δήμο Αθηναίων».

Ads

Το μεγάλο παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, όπως εξηγεί η δικηγόρος, ότι πρόκειται για μια περιοχή ενταγμένη στο σχέδιο πόλης, με πλήρη αστική ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες: «Για την περιοχή έχει εκδοθεί πληθώρα οικοδομικών άδειων, καταβάλλονται από τους πολίτες δημοτικά τέλη, πληρώνονται φόροι ακίνητης περιουσίας, οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις της περιοχής ηλεκτροδοτούνται νόμιμα και μεταγράφονται συννόμως συμβόλαια που αφορούν αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές».

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν λάβει έως και σήμερα καμία όχληση από τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επιπλέον εισπράττει κανονικά χρήματα από τους δημότες του για την ακίνητη περιουσία τους (δημοτικά τέλη, έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λπ.), με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν απολύτως κατά τη διάρκεια της προανάρτησης. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών νέμονται και κατέχουν τα ακίνητά τους επί σειρά ετών, με τους τίτλους τους να ανάγονται, σε πολλές περιπτώσεις, στη δεκαετία του 1920, αφού η περιοχή των Αμπελοκήπων αποτελεί μία από τις παλαιότερες συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

«Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν έπειτα από έναν αιώνα θα διακυβεύονταν τα δικαιώματά του» σημειώνει η κυρία Τζαβέλλα, εκτιμώντας ότι θα περάσει χρόνος προκειμένου οι πολίτες να ξεμπλέξουν και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και δικαστικοί αγώνες. 

«Οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν άμεσα αιτήσεις επανεξέτασης, αναζητώντας δικαίωση» σημειώνει. Και συνεχίζει: «Το κατά πόσο οι αιτήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές από το Κτηματολόγιο είναι κάτι που θα φανεί στη διαδικασία της ανάρτησης, που αναμένεται για τον Δήμο Αθηναίων τον Φεβρουάριο του 2020. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, ακόμη κι αν γίνουν δεκτές, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τη διεκδίκησή του, υποβάλλοντας ένσταση κατά των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης. Ο δρόμος είναι μακρύς για όσους πολίτες εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής δικαστικής διαμάχης πολύ πιθανό».