Για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό, που στηρίζεται στην επιστήμη και στο γεγονός ότι οι επί μέρους κρίσεις είναι απότοκα ή εξαρτώμενες από την κλιματική κρίση έκαναν λόγο ο Πέτρος Κόκκαλης, η Μαρία Βασιλάκου και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (προσωρινή διοικούσα επιτροπή) στην παρουσίαση του νέου φορέα ΚΟΣΜΟΣ σήμερα στο Ρομάντσο.

Ads

Διευκρίνισαν πως δεν πρόκειται για ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά για έναν φορέα που θα έχει προτάσεις κυβερνησιμότητας.

ΚΟΣΜΟΣ– Βασικοί πυλώνες: Πράσινη πολιτική – Κράτος Δικαίου – Επιστημονική πραγματικότητα

Πυλώνες του νέου φορέα, η  απόλυτη επίγνωση επιστημονικής πραγματικότητας, η προσήλωση στο κράτος δικαίου τη δημοκρατία τον διάλογο και τη συμμετοχή και οι άμεσες λύσεις που εφαρμόζονται ήδη στην Ευρώπη, προς μια πιο πράσινη (άρα βιώσιμη) κατεύθυνση ξεκινώντας από τα αστικά κέντρα.

Η απουσία ενός μεγάλου πράσινου φορέα στην Ελλάδα είναι ένα κενό που θα επιχειρήσει να καλύψει ο ΚΟΣΜΟΣ, που λέει ναι στις συνεργασίες και στον διάλογο αν και το με ποιους και  το σε ποια βάση, θα το αποφασίσουν τα όργανα που θα συγκληθούν άμεσα με τη μαγιά των πρώτων 300 εγγεγραμμένων μελών, ενώ το πρώτο συνέδριο θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.

Ads

«Ποια ποσοστά μας ενδιαφέρουν»

«Θέλουμε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν. Που δεν θα μας οδηγεί από τη μία κρίση στην άλλη, δεν θα πιστεύουμε ότι όλα συμβαίνουν επειδή ο θεός δεν μας αγαπάει αλλά γιατί ο δρόμος που έχουμε πάρει μας οδηγεί από την κλιματική κρίση στην κρίση ακρίβειας, στην αγροτική στην κρίση, στην κρίση δημοκρατίας» είπε ο Πέτρος Κόκκαλης υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο πράσινο φορέα, ο οποίος θα έχει πρόταση κυβερνησιμότητας και θα κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Και οι τρεις με τις τοποθετήσεις τους έκαναν σαφές το προοδευτικό πρόσημο, το  σε ποιους πολίτες απευθύνονται και ποια είναι η στόχευση τους για τις ευρωεκλογές και όχι μόνο αν και απέφυγαν να ονομάσουν το πήχη με ποσοστό.

«Καλούμε όλο τον κόσμο του πράσινου στον τουρισμό, στα χωράφια σε επιχειρήσεις, νέους που καινοτομούν να έρθουν μαζί μας  να γίνουμε μοχλός πίεσης. Να μη γυρίσουμε πίσω σε έναν δρόμο που οδηγεί σε μεγαλύτερη εξαθλίωση των οικονομικά ευάλωτων» είπε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Π. Κόκκαλης και διευκρίνισε πως

«ξεκινάμε την πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά κυρίως τη μεγάλη πορεία για να έχουμε και στη χώρα μας φορέα μεγάλο που θα στηρίζεται στην επιστήμη θα είναι ανταγωνιστικός για να να προστατεύσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη  ζωή και την περιουσία».

Όσο για το ποσοστό στο οποίο στοχεύει τόνισε πως:

«το πρόβλημα δεν είναι πόσο ποσοστό θα πάρουμε, αλλά το καλοκαίρι πόσο ποσοστό γης θα χάσουμε. Ποσό ποσοστό θα φτωχοποιηθεί. Το 90% των Ελλήνων δεν πιστεύουν ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κλιματική. Δεν θέλουμε να είμαστε μια κοινωνία του πάμε κι όπου βγει. Έχουμε  πρόγραμμα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό. Ζούμε στον θερμότερο χρόνο όλων των εποχών, απειλές που βλέπουμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα. Το είδαμε στην Εύβοια, τη Βαρυμπόμπη, το είδε ο καθένας στο χωράφι του στο μαγαζί στην πόλη του. Ξέρουμε πως έρχεται, ξέρουμε γιατί συμβαίνει, δεν μπορούμε να κάνουμε πια ότι δεν ξέρουμε. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, που δεν έχουν καμιά ευθύνη γι’αυτά που έχουν έως τώρα γίνει».

Μαρία Βασιλάκου: Οι πόλεις επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων και σημείο εκκίνησης για νέο μέλλον

«Βρίσκομαι εδώ γιατί δεν μπορώ άλλο. Δεν έχω άλλη επιλογή. Έχω βιώσει εφιαλτικά καλοκαίρια. Σκέφτομαι την Εύβοια τη Ροδόπη, τα χωριά Θεσσαλικού κάμπου, σκέφτομαι το ήλιο, το καλοκαίρι που έρχεται και φοβάμαι αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος. Όλα αυτά χρειάζονται λύσεις σήμερα όχι υπεκφυγές. Ένα κόμμα προσφιλές στην οικονομία, την  οικολογική ισορροπία και την κοινωνική συνοχή» είπε η Μαρία Βασιλάκου, η οποία μίλησε πάνω στο αντικείμενο της, τις πόλεις.

«Ο 21ος αιώνας, είναι ένας μητροπολιτικός αιώνας. Πάνω από το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως ζουν σε πόλεις που μεγαλώνουν κι άλλο. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 46-47%. Οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Ακρίβεια, θέματα ενέργειας, στεγαστική κρίση…. μαστίζουν τον πληθυσμό και τους νέους που είναι αναγκασμένοι να ζουν με την οικογένεια. Οι ανισότητες εντείνονται κι αυτές πλήττουν νέους και γυναίκες κυρίως….Έχουμε έλλειψη πρασίνου, πλημμύρες, καύσωνες. Αν συμφωνούμε ότι οι πόλεις επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων είναι και σημείο εκκίνησης για νέο μέλλον».

Εξήγησε τι  σημαίνει μετασχηματίζω πόλη φέρνοντας το παράδειγμα των ΜΜΜ της  Βιεννης. «Είναι μαζικό και πιο φτηνό, οι άνθρωποι μεταφέρονται άμεσα και γρήγορα όπου θέλουν». Μίλησε επίσης για πόλεις που μπορούν να μετατραπούν σε εργοστάσια μετατροπής ενέργειας όχι μόνο με τα  φωτοβολταϊκά αλλά και με άλλους τρόπους.

Πηγή φωτο Eurokinissi

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Όλες οι κρίσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου

Ο Λ. Παπαγιαννάκης έδωσε έμφαση στα θέματα Κράτους Δικαίου ξεκινώντας διαβάζοντας τον ορισμό του Κράτους Δικαίου και προκαλώντας το ακροατήριο να αναλογιστεί αν έχουμε τέτοιο στην Ελλάδα σήμερα.

«Ο σεβασμός των δικαιωμάτων επηρεάζει όλη μας τη ζωή.

Η εξεταστική για τα Τέμπη είναι ενδεικτικό παράδειγμα.  Δείτε με ποιον τρόπο η δικαστική εξουσία αντιμετωπίζει τα θύματα. Είμαστε μακριά από τον ορισμό λοιπόν.

Όλες οι κρίσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου. Η λογική είναι πως τώρα έχουμε άλλα… αφήστε τα δικαιώματα, τα εργασιακά, των προσφύγων, των  θυμάτων κλιματικών καταστροφών. Θεωρούνται 2ης κατηγορίας ζητήματα. Θυμίζω τη στοχοποίηση οργανώσεων που χαρακτηρίστηκαν κατάσκοποι της Τουρκίας, την αλλαγή σύστασης ανεξάρτητων αρχών κλπ. Άρα το ψήφισμα που ήρθε από την ΕΕ δεν έγινε γιατί κάποιοι τρελοί έβαλαν την Ελλάδα στο στόχαστρο. Είναι ανησυχίες που εκφράζονται τα τελευταία χρόνια εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το State Department. Στην αρχή ήταν μόνο το προσφυγικό μετά κακή νομοθέτηση διάλυση ανεξάρτητων αρχών άρχισε να δημιουργείται η αίσθηση ότι η ελλάδα διολισθαίνει σε επικινδυνη κατασταση και το ψήφισμα το επικυρώνει.»

Είστε αριστεροί ή δεξιοί;

Στο ερώτημα αυτό ο Π. Κόκκαλης απάντησε τονίζοντας ποιες θέσεις έχουν πάρει πάνω στα επίδικα θέματα οι παρατάξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

«Η κεντρική πολιτική υπόσχεση και των παγκόσμιων στόχων αλλά και της ευρωπαϊκής συμφωνίας είναι να μη μείνει κανένας πίσω. Αυτό  βάζει το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης,  να μην επωμιστούν οι πιο ευάλωτοι το βάρος. Προφανώς η πράσινη δίκαια μετάβαση,  εδράζεται στον προοδευτικό χώρο απαιτεί από την πολιτεία να εφαρμόσει λύσεις προστασίας. Στο πρακτικό επίπεδο τουλάχιστον σύμπλευση αριστεράς-  σοσιαλιστών – πράσινων έχουν φέρει τεράστια αποτελέσματα. Στον αντίποδα η δογματική άκρα δεξιά που  θέλει να πείσει ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα που δεν υπάρχει. Στον σκοταδισμό και σε λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον».

Θα συγκρουστείτε με τα συμφέροντα;

Στην ερώτηση του tvxs αν ο νέος φορέας θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που σε εναγκαλισμό με τις κυβερνήσεις επιμένουν στις εξορύξεις και στο να μην υιοθετούν μέτρα για την κλιματική κρίση, ο Π. Κόκκαλης απαντά:

«Προφανώς είμαστε ενάντια στις εξορύξεις, το θεωρούμε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν σηκώνουμε νέα ορυκτά καύσιμα. Αυτό σίγουρα πρέπει να απασχολήσει τους μετόχους που δεν θα μπορέσουν να εξορύξουν

στη χώρα μας εξορύξεις και πουθενά στην Ευρώπη σε έναν χώρο που δεσμεύτηκε  για μηδενικό άνθρακα. Η  ιδέα ότι θα ψάξει κάποιος ακριβό και δύσκολο πετρέλαιο

είναι μεγάλο ψέμα άκρας δεξιάς που πουλάει πνευματικές θεραπείες ότι έτσι θα πλουτίσει ο λαός. Το αντίθετο συμβαίνει όπου κάνουν εξορύξεις.

Όλο αυτό είναι μια ψευδής υπόσχεση που βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τον τουρισμό και την βιοποικιλότητα στο Αιγαίο.

Τα συμφέροντα στα οποία αναφερθήκατε έχουν σχέση και με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Έχουμε αγορά ρηχή, κακορυθμισμένη που χρειάζεται άμεση αναμόρφωση και έλεγχο. Όπως κι εκείνη των τροφίμων.

Από την παρουσίαση του νέου φορέα. (EUROKINISSI)

 

Η κ. Βασιλάκου πρόσθεσε πως:

«Σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία λύση ιδιαίτερα στο ενεργειακό. Οι λύσεις είναι χιλιάδες άπειρες, τοπικές ή μη. Όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με ολιγοπώλια δεν είναι ποτέ μόνος, είναι χιλιάδες τα συμφέροντα. Αναφέρω ένα παράδειγμα: προσπαθεί κάποιος να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας αλλά δεν παίρνει το δάνειο. Ο  δικός μας δρόμος δεν χρειάζεται μόνο θάρρος, αλλά και συνεργασίες».

Ο κ. Παπαγιαννάκης απαντώντας στο ερώτημα του tvxs έκανε σαφές ότι σκοπός του ΚΟΣΜΟΣ είναι να ανοίξει η συζήτηση για τις πολιτικές που μας έφεραν έως εδώ:

«Ας μιλήσουμε για το πως εργαλειοποιήσαμε τη ΔΕΗ. Δεν έχουμε κάνει  αυτή τη συζήτηση. Γιατί άργησε να μπει στο παιχνίδι; Γιατί το έκαναν αυτό οι κυβερνήσεις; Άρα έχουμε μια συζήτηση μπροστά για το ποιες επιλογές μας έφεραν έως εδώ. Δεν θα το αγνοήσουμε. Η ενεργειακή δημοκρατία  έχει απέναντι της χιλιάδες συμφέροντα. Η λύση δεν είναι να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα.»