Θετικά στον κορονοϊό ήταν τελικά όλα τα γουνοφόρα ζώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και των οκτώ δειγμάτων που έλαβε χθες το κλιμάκιο των κτηνιάτρων από φάρμα όπου θετικός στον ιό είχε βρεθεί και ο ιδιοκτήτης, στην περιοχή του Βοΐου.

Ads

Τόσο στα νεκρά όσο και στα ζωντανά μινκ υπήρχαν όλες οι ενδείξεις ότι είχαν προσβληθεί από το ιό -συμπτώματα του αναπνευστικού, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του kozanimedia.gr, τα δείγματα εστάλησαν άμεσα, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριo της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.

Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο εν λόγω εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ads

Όπως ανέφερε στο kozan.gr, o Διευθυντής της Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου: «Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη εκτροφή υπάρχει ο ιός. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα περιμένουμε να μας σταλθούν κεντρικές οδηγίες αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να θανατωθούν όλα τα μινγκ στη μονάδα, στο σύνολό τους γύρω στις 2.500. Κάνω μια έκκληση προς όλους τους εκτροφείς τέτοιων μονάδων. Να μπαίνει στις μονάδες το απολύτως απαραίτητο προσωπικό  για τη φροντίδα των ζώων, το οποίο πρέπει να τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα βιο-ασφάλειας, να χρησιμοποιεί ρούχα αποκλειστικά για τη μονάδα, τα οποία θα φορά και θα αποθέτει στην είσοδο της μονάδας, χρησιμοποιώντας πάντα μάσκα & προστατευτικά γυαλιά κι αν ειναι δυνατόν και με φόρμες μιας χρήσεως, γάντια, απολυμαντικά και το αυτοκίνητο με το οποίο προσέρχεται στη μονάδα το συγκεκριμένο προσωπικό να μην εισέρχεται εντός των εγκαταστάσεων και να σταθμεύεται σε κάποια ασφαλή απόσταση (π.χ. 50 μέτρα μακριά)».

Σημειώνεται ότι τα γουνοφόρα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και βρισκόμαστε σε μια περίοδο παραγωγική όπου θανατώνονται για να παρθούν τα δέρματα. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Συναγερμός και στην Καστοριά – Θετικοί 10 εργαζόμενοι σε φάρμες μινγκ

Δέκα θετικά κρούσματα κοροναϊού σε εργαζομένους σε φάρμες μινγκ στη Δυτική Μακεδονία έδειξαν τα rapid tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες μινκ στη Δ. Μακεδονία προέκυψαν τα παρακάτω:

  • Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.
  • Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά, διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα.
  • Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

Η αρχή από τη Δανία…

Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση της Δανίας, πριν από λίγο καιρό, σκότωσε αρκετά εκατομμύρια Μινκ, φοβούμενη πως θα συμβάλλουν στη διασπορά μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, προτού σταματήσει το σχέδιο της για τη θανάτωση 17 εκατομμυρίων τέτοιων ζώων. Τα μινκ όπως αναφέρει το BBC, θεωρούνται ευάλωτα στον Sars-CoV-2, με έξι χώρες (Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ) να αναφέρουν πως υπήρξε διασπορά μιας μετάλλαξης του κορονοϊού, μέσα σε φάρμες από μινκ.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, οι αρχές της Δανίας αποφάσισαν να προχωρίσουν στην σφαγή ενός τεράστιου πληθυσμού Μινκ, καθότι, όπως αναφέρει ο Guardian, οι Δανοί επιστήμονες θεώρησαν πως οι μεταλλάξεις του ιού θα καθιστούσαν το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.

Βέβαια, κάτι τέτοιο διαψεύδεται από τον επιστημονικό δημοσιογράφο των New York Times, James Gorman, καθώς, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες του ΠΟΥ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως μια μετάλλαξη θα κάνει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.