Σε 243 ανέρχονται τα κρούσματα στον προσφυγικό καταυλισμό του «Καρά Τεπέ» στη Λέσβο, ο οποίος στήθηκε ως προσωρινός μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια. 

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, «συνολικά 7.064 ελέγχους γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid test) για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 έχουν πραγματοποιήσει, από τις 12 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που επιχειρούν στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ. Έχουν ανευρεθεί 243 νέες μολύνσεις (ποσοστό 3,44%), εκ των οποίων 128 είναι άνδρες  (52,7%), με μέση ηλικία τα 24 έτη. Επίσης, εξετάσθηκαν 40 μέλη διαφόρων ΜΚΟ, καθώς και 120 αστυνομικοί που εργάζονται στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν στο σύνολο τους αρνητικά». Σημειώνεται πως λίγα 24ωρα νωρίτερα, σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, υπήρξε η πληροφορία από τοπικές ιστοσελίδες για κρούσμα σε άνδρα των ΜΑΤ. 

Τον εντοπισμό εκατοντάδων κρουσμάτων στο Καρά Τεπέ γνωστοποίησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας μάλιστα πως αν και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εδώ και ημέρες θα αποτυπωθούν στα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορωνοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ».

Υπενθυμίζεται πως πριν από μια εβδομάδα, την προηγούμενη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, σε μια αποστροφή του λόγου του, είχε αναφέρει πως έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα στο Καρά Τεπέ. Ωστόσο, τα εν λόγω κρούσματα δεν καταγράφηκαν σε επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τις ημέρες που ακολούθησαν. Το Tvxs.gr είχε αναδείξει το γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και ερωτήματα για την ενημέρωση και την αξιοπιστία των στοιχείων. Μια εβδομάδα αργότερα, η αναφορά του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε με το παραπάνω καθώς τα κρούσματα που επίσημα έχουν εντοπιστεί στο νέο καταυλισμό έφτασαν τα 243. 

Ads