Ανεδαφικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως η ΝΔ το «καταψηφίζει συνολικά και συντεταγμένα». «Απών ο πρόεδρος της ΝΔ από τη προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν τα νέα μέτρα. Η Βάσω Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά», διευκρινίζοντας όμως ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μίμη Ανδρουλάκη.

Ads

«Καταψηφίζουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός, γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του «κατάφερε και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τα «ψεύτικα διλήμματα και να καταψηφίσουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «έχει ταλέντο στο να εκβιάζει το λαό».

«Ο κ. Παπανδρέου επικαλείται τελευταία τον πατριωτισμό όταν πρόκειται να πάρει οδυνηρά μέτρα. Αλλά πατριωτισμός σημαίνει συλλογική προσπάθεια ώστε να κάνουμε την χώρα μας καλύτερη. Το ΠΑΣΟΚ θυμάται τον πατριωτισμό όταν πρόκειται να εκβιάσει για ακόμα χειρότερα δεινά. Για εμάς ο πατριωτισμός έχει νόημα όταν μιλά τη γλώσσα της ελευθερίας, όχι του καταναγκασμού, και όταν ανοίγει δρόμους προοπτικής και ελπίδας», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Ads

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι είναι «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» ενώ έχει, όπως είπε, ένα εντυπωσιακά συμβατικό λόγο, οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση.

«Ο κ. Σαμαράς κρατά αποστάσεις ασφαλείας, σκέπτεται με βάση το κομματικό του συμφέρον, χωρίς να σκέφτεται την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και η απάντηση Βενιζέλου, προκάλεσαν ωστόσο και την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταλόγισε στον πρώτο, «προσπάθεια ισορροπίας με περίτεχνες ενέργειες».

«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με τις οποίες η πώληση των μετοχών του Δημοσίου στον ΟΤΕ έγινε και γίνεται με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και υπενθύμισε πως το 2008, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή μιλούσε για «αναπτυξιακό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και του καταναλωτή. Σήμερα ποιος είναι έκθετος; Γιατί αυτά που λέγατε δεν τα υποστηρίζετε ως υπουργός των Οικονομικών;» ρώτησε τον υπουργό ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

O επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε και κατά των κουκουλοφόρων πρωταγωνιστών των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος, εκτιμώντας πως «συνειδητά ή ασυνείδητα, παίζουν στο παιχνίδι του παρακράτους». «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε πως τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν θα περάσουν. Γιατί πλατεία Συντάγματος δεν είναι μονάχα ο γεωγραφικός τόπος, αλλά όλη η Ελλάδα, όλες οι πλατείες, από τα μικρά ως τα μεγαλύτερα χωριά και αγανακτισμένος είναι όλος ο ελληνικός λαός. Σας προειδοποιούμε να μην οδηγηθείτε στην κλιμάκωση της βίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώσει την μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», συμπλήρωσε.

Γ. Καρατζαφέρη: «Δεν είμαστε κράτος, είμαστε επαρχία»

Λόγο για νομοθετική υστέρηση – αφού πάνω από το 60% νομοθετεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και έλλειμμα εκτελεστικής εξουσίας – αφού πάνω από αυτή βρίσκεται η ΕΕ και η τρόικα – αλλά και έλλειμμα δικαστικής εξουσίας, αφού ενίοτε ανατρέπονται αποφάσεις της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Δεν είμαστε κράτος, είμαστε επαρχία» ανέφερε για να αποδώσει τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση σε κείνους που κυβέρνησαν «αυθαίρετα» τα τελευταία 20 χρόνια, «που έβαλαν με το Μάαστριχτ την ταφόπλακα της εθνικής προσπάθειας».

Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και διερωτήθηκε που «κολλάει το να φτιάξουμε μια εθνική ομάδα». Επίσης εξέφρασε αβεβαιότητα για το αν οι διαδηλωτές της πλατείας θα φύγουν όσο ειρηνικά ήρθαν.

Ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Μετά την κριτική στην Επιτροπή Οικονομικών όπου υπερψηφίστηκε σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τα νέα μέτρα.

«Σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά» χαρακτήρισε τα μέτρα η Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως «μας δίνουν αναστολή εκτέλεσης σε δόσεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «δεν είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη για την πολιτική και οικονομική κατάρρευση της χώρας. Θα υπερψηφίσω το μεσοπρόθεσμο γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι και όχι το πιστόλι». Τέλος, χαρακτήρισε προϋπόθεση τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που έλαβε το λόγο αμέσως μετά την ομιλία της κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε «γενναία και υπεύθυνη πράξη» την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφαλές και βιώσιμο», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Το ερώτημα «αν θα αποδεχτούμε ένα κακογραμμένο μυθιστόρημα, ελπίζοντας να ανατρέψουμε την πλοκή του στην πορεία ή θα επιλέξουμε ένα θρίλερ αιφνιδίου θανάτου», έθεσε προς τους συναδέλφους του βουλευτές ο Μ. Ανδρουλάκης. Παρότι χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως «ένα ωραίο πόρισμα, παντελώς ανεφάρμοστο» κατά το μαθηματικό θεώρημα, απηύθυνε προς το Σώμα, ενόψει του τελεσίγραφου που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ερώτηση: «Θα επιλέξουμε τη ρήξη τώρα σε μια ζώνη υψηλού κινδύνου ή θα επιχειρήσουμε έναν επώδυνο συμβιβασμό να αγοράσουμε κι εμείς χρόνο ώστε να δημιουργήσουμε στην πορεία άλλες ευκαιρίες το ταχύτερο δυνατό;».