Με ρευστή την κατάσταση στην κυβερνητική παράταξη όσον αφορά τη στάση των βουλευτών της κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος την Τετάρτη, εγκρίθηκε σήμερα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος. Και στη σημερινή συνεδρίαση, «πράσινοι» βουλευτές εξέφρασαν τις ενστάσεις τους κυρίως σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι Θ. Ρομπόπουλος και Αλ. Αθανσιάδης κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους», επισημαίνοντας πως θα αποφασίσουν τη στάση τους την τελευταία στιγμή. Το κλίμα πάντως επιδείνωσαν οι προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, οι οποίες φέρεται να προκάλεσαν ακόμη και την ενόχληση του πρωθυπουργού.

Ads

Αύριο και μεθαύριο, ο εφαρμοστικός νόμος, που εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015, εισάγεται με κατεπείγουσα διαδικασία προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις έντονες ανησυχίες που εκφράστηκαν και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων ενώ επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλες επιλογές, όπως στη ΔΕΗ, αποσυνδεδεμένες από τη συνολική πολιτική και χωρίς να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου και να μην ενταχθεί σε αυτόν τον ενεργειακό στόχο».

Αρκετοί πάντως κυβερνητικοί βουλευτές επέμειναν κυρίως στην ανάγκη να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλάς σε περίοδο ύφεσης δημόσια περιουσία γιατί η τιμή δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Παράλληλα άσκησαν κριτική για την αδυναμία είσπραξης εσόδων κάνοντας λόγο για πολύτιμο πολιτικό χρόνο που χάθηκε ενώ επέμειναν στην ανάγκη διορθωτικών αλλαγών υπέρ αυτών που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, κλείνοντας την συζήτηση, άφησε ανοικτό, «εφόσον το επιτρέπει το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που υπάρχει», να μελετήσει η ηγεσία του υπουργείου ορισμένες προτάσεις που έγιναν από βουλευτές. Διευκρίνισε, πάντως, ότι, αν δεν γίνει κατορθωτό τώρα, οι αλλαγές θα έρθουν το Σεπτέμβριο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πολύ σοβαρές τις προτάσεις για τροποποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, την έκπτωση δαπανών από το φόρο εισοδήματος σε πολυτέκνους, καθώς και την μείωση της αύξησης του ΦΠΑ στα καταστήματα επισιτισμού.

Από την πλευρά της, η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει επί της αρχής, επιφυλάχθηκε ωστόσο για ορισμένα άρθρα να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοπιστίας και ασυνέπεια και χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και αναποτελεσματικά.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα «πρόθυμα κόμματα», γιατί συμφώνησαν να συζητηθεί ο Εφαρμοστικός Νόμος με την διαδικασία του κατεπείγοντος και εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες των δανειστών, και αποχώρησε από την συζήτηση ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής και επί της αρχής και επί των άρθρων. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είχε συμφωνήσει η ΝΔ και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κάλεσε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα έχει συγκεκριμένη διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για «τσαλάκωμα της Βουλής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται με ένα νέο πρόγραμμα που συνεχίζει την ίδια αποτυχημένη συνταγή με ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Αντιπαράθεση Β. Παπανδρέου – Κ. Γείτονα

Αιχμές για την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τον εφαρμοστικό νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άφησε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, σημειώνοντας δηκτικά: «Η επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο».

Στο σχόλιο της κ. Παπανδρέου αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, ο οποίος την κάλεσε να μιλά μόνο για τον εαυτό της γιατί ο ίδιος δεν νιώθει ταλαιπωρημένος.

Έντονο προβληματισμό εξέφρασε η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη ότι στο Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας διορίζονται τεχνοκράτες, ενώ θα συμμετέχουν και τρεις από την τρόικα, οι οποίοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν πολλές ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη διαχείριση του χρέους και δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.

Για «νομικό τραγέλαφο», σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ενώ ο Κώστας Καρτάλης χαρακτήρισε απολύτως εσφαλμένη τη ρύθμιση για τη μείωση, κατά 40%, των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων, τονίζοντας ότι «στέλνουμε λάθος μήνυμα στις νέες γενιές».

«Κλειστά χαρτιά» τηρούν οι Θ. Ρομπόπουλος και Αλ. Αθανασιάδης

Στο μεταξύ, μιλώντας την Τρίτη στο ρ/σ Σκάι, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε πως «Θα αποφασίσω την τελευταία στιγμή, όταν ακούσω τους ομιλητές. Mε άγγιξαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος θα αποφασίσω στη ψηφοφορία».

«Είναι κρίσιμη στιγμή, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πτωχεύουμε, εγώ δεν την παίρνω την απόφαση, ας την πάρει ο Σαμαράς», πρόσθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει πολιτική ευθύνη, και έχει περάσει η νοοτροπία ότι δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι και αυτό είναι το σοβαρότερο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ρομπόπουλος επέκρινε τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί τανκς στους δρόμους: «Μας δυσκόλεψαν στην απόφαση μας τα επιχειρήματα Πάγκαλου. Προσπαθεί να ενισχύσει την ψυχολογική πίεση στους βουλευτές. Δεν είναι σωστό αυτό» είπε.

Επικρίσεις κατά του Θ. Πάγκαλου διετύπωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες για συζητήσεις βουλευτών που ζήτησαν έντονα την απομάκρυνση του αντιπρόεδρου από την κυβέρνηση και διαφορετικά απείλησαν με καταψήφιση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Αθανασιάδης επανέλαβε ότι διαφωνεί με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, είπε πως συζήτησε αναλυτικά το θέμα με τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν αποκάλυψε αν τελικώς θα μεταβάλλει στάση στην ψηφοφορία και αν θα δώσει τελικώς θετική ψήφο.