Κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ξέσπασε με αφορμή την κυβερνητική πολιτική για τις τράπεζες. Ορατός είναι, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο κίνδυνος αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος. Για προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να τρομοκρατηθούν οι καταθέτες μιλά η ΝΔ. Τα επικοινωνιακά φυντάνια της ΝΔ συνεχίζουν ακάθεκτα, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι μετά την αναστολή συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank «μεγαλώνει ο κίνδυνος οι τράπεζες αυτές να περάσουν, μέσω του ΤΧΣ, σε ξένα χέρια έναντι πινακίου φακής, όταν θα ξαναπουληθούν».

Προειδοποίησε επίσης ότι ο αφελληνισμός της Εθνικής, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα, «θα κάνει τέτοια ζημιά στην ανάπτυξη που ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε».

Ο κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει προσχωρήσει στην τακτική του ‘ναι σε όλα’», προσθέτοντας πως «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι τελικά γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα».

Ads

Τάχθηκε ακόμη υπέρ του να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες που λειτουργούν με δημόσιο χρήμα. «Όποιος βάζει τα λεφτά, πρέπει να έχει και τα κλειδιά. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφού οι τράπεζες λειτουργούν ουσιαστικά με δημόσιο χρήμα, πρέπει να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο -σε καμία περίπτωση κομματικό-, υπό την διοίκηση ικανών ανθρώπων που θα τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης και θα συμβάλλουν στον τερματισμό της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα δάνεια των κομμάτων έκανε λόγο για «καραμπινάτο σκάνδαλο». «Το σκάνδαλο ουσιαστικά μετατρέπει τη Βουλή σε μία βιοτεχνία που δεν ξεπλένει απλώς σκάνδαλα, αλλά παράγει και καινούρια», παρατήρησε.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι στην ολοκλήρωση της ψήφισης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να καταψηφιστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, έτσι ώστε να ακυρωθεί η επίμαχη τροπολογία. «Αν αυτό δεν γίνει, θα καταθέσουμε δική μας τροπολογία, ζητώντας από όλους τους έντιμους βουλευτές να τη συνυπογράψουν», πρόσθεσε, προαναγγέλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και διάβημα στο προεδρείο της Βουλής «ώστε να σταματήσει ο σκανδαλώδης τρόπος νομοθέτησης με τροπολογίες που περνούν κυριολεκτικά από το παράθυρο».

Σταθάκης: Αποτυχία κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΝΔ: Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους καταθέτες

Για απόπειρα τρομοκράτησης των ελλήνων καταθετών κατηγόρησε από την πλευρά της τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη.

«Στην προσπάθειά του να τρομοκρατήσει, για μία ακόμη φορά, τους Έλληνες καταθέτες, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Παπαδημούλη, απαιτεί απροκάλυπτα οι ελληνικές τράπεζες να δοθούν χάρισμα στους δανειστές. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει για τις τράπεζες: “Για εμάς, όποιος βάζει τα λεφτά, πρέπει να έχει και τα κλειδιά”. Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάλαβαν πόσο κακό έκαναν στην Κύπρο», σχολίασε η ΝΔ.

Σύμφωνα με τη Λ Συγγρού, «το σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι ένα: να τρομοκρατήσει τους πολίτες, για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, ώστε να καταρρεύσει η οικονομία, για να μπορεί να πανηγυρίζει μετά πάνω στα ερείπια και να οδηγήσει τη χώρα στη αγαπημένη του δραχμή μήπως και προλάβει τον κ. Αλαβάνο».

«Αυτό δεν θα του το επιτρέψει ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε η κυβέρνηση», υπογράμμισε η ΝΔ, καλώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν ταυτίζεται με τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. «Αν όχι, τότε η διαγραφή του κ. Παπαδημούλη είναι η μόνη έντιμη απάντηση», κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επικοινωνιακά φυντάνια της ΝΔ συνεχίζουν ακάθεκτα

«Όσες γκάφες κι αν κάνουν, τα επικοινωνιακά φυντάνια της ΝΔ συνεχίζουν ακάθεκτα. Εδώ δεν μπορούν να κατανοήσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις του μνημονίου, θα μπορέσουν άραγε να αντιληφθούν τη σημασία του δημόσιου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος για την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη;», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.