Από τον Ιούλιο του 2009 είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν το Eurogroup ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Σερβάαζ Ντερόζ. Ο ίδιος τονίζει ότι «κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου κάθε χρόνο, και για πολλά χρόνια» για την Ελλάδα.

Ads

«Αν πάτε πίσω στο χρόνο και διαβάσετε τα κείμενα της Επιτροπής, θα διαπιστώσετε ότι είχαμε συχνά και δημοσίως προειδοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, την προβληματική κατάσταση των στατιστικών στοιχείων, τις υπερβάσεις δαπανών και τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου κάθε χρόνο, και για πολλά χρόνια, στην ετήσια αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων σταθερότητας ή στις εκθέσεις μας. Τον Ιούλιο του 2009, για παράδειγμα, η Επιτροπή ήταν η πρώτη που πήγε στο Eurogroup και δήλωσε ότι οι υπερβάσεις δαπανών και η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό του 2009 ήταν τέτοιες που, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε σαφώς το 10% του ΑΕΠ», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Παράλληλα, ο Σερβάαζ Ντερόζ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα εκπρόσωπος της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Είναι πιθανό να εγκατασταθεί στην Αθήνα εκπρόσωπος της Επιτροπής, για να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος. Συχνά, το ΔΝΤ ορίζει νόμιμο αντιπρόσωπό του στις χώρες που εντάσσονται στα προγράμματά του. Απ’ όσο γνωρίζω, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής από την πλευρά τους. Το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή».

Ads

Εκτιμά ακόμη ότι το 2012 η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει και η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί και πάλι από τις αγορές ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν επέβαλαν τα μέτρα μονομερώς αλλά συζήτησαν με την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε το τελικό σύνολο των διαθέσιμων πολιτικών επιλογών υπό τις παρούσες συνθήκες.

Για το πακέτο στήριξης, είπε ότι δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, χωρίς να την ανησυχούν οι αγορές.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής του κλιμακίου τεχνοκρατών του ΔΝΤ που διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση, Πόουλ Τόμσεν, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα καταστεί πιο ανταγωνιστική μέσα από το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα είναι επώδυνο, αλλά υπάρχουν και μέτρα που επιχειρούν να διασφαλίσουν μιαν αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι τον εξέπληξε το μέγεθος της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε ότι δε συζητήθηκε ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Θα παρακολουθούμε από κοντά την οικονομία στην Ελλάδα και στην πορεία θα γίνονται μικρές προσαρμογές εδώ και εκεί, γιατί είναι πάντα δύσκολο να προβλέψεις τους ακριβείς ρυθμούς ανάπτυξης μια χώρας», είπε ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα έχουν αποτέλεσμα.

Τέλος, αναφερόμενος στην καθυστέρηση της Γερμανίας, άφησε διακριτικά αιχμές για τη στάση της, λέγοντας ότι «για κάθε πρόβλημα που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει, όσο πιο σύντομα το πράξει τόσο το καλύτερο». Για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, είπε ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας απαιτεί μείωση μισθών, αλλά συμφώνησαν με την κυβέρνηση να μην υπάρξει μείωση των μισθών του ιδιωτικού, εφόσον υπάρχει η μείωση στην οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι την Παρσκευή οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ενώ την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουν τη σύσταση ενός μηχανισμού στήριξης που θα βοηθά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεπερνούν τις οικονομικές δυσκολίες.