Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθά τις ευρωπαϊκές χώρες της να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών κρίσεων χρέους και την ύπαρξη μιας ισχυρής δήλωσης προτού ξανανοίξουν οι χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα.

Ads

Ο φόβος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία οδήγησε τους ηγέτες της ευρωζώνης να δηλώσουν, έπειτα από συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως είναι έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε βήματα είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατεύσουν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

«Θα υπερασπίσουμε το ευρώ ό,τι κι αν χρειαστεί. Έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε οριστικά ο μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να επισπεύσουν τις περικοπές στον προϋπολογισμό και να διασφαλίσουν ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί φέτος. Συμφώνησαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για όσους τους παραβαίνουν και να δώσουν μεγάλη προσοχή στο επίπεδο των χρεών και στην ανταγωνιστικότητα.

Ads

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν ευρωπαϊκό σταθεροποιητικό μηχανισμό προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Αν και οι προτάσεις θα καλύπτουν την ευρωζώνη, θα απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Οι λεπτομέρειες των προτάσεων, ωστόσο διπλωμάτες δήλωσαν πως οι επιλογές περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων προκειμένου να ενεργοποιηθούν δάνεια από χώρες-μέλη γρήγορα, και την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να δανείζεται από τις διεθνές αγορές έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί μεμονωμένα κράτη – κάτι που το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί ήδη να κάνει για χώρες-μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «η ζώνη του ευρώ θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους κερδοσκόπους με τη δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού στήριξης». Για μια «συστημική κρίση» που διέρχεται η ευρωζώνη έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η οποία απαιτεί «γενική κινητοποίηση». Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7 και την G20, υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση αφορά «ορισμένες κυβερνήσεις» και όχι όλο το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε την πόρτα την Παρασκευή στην αγορά κρατικών δανείων που εκδίδουν κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ προκειμένου να τις βοηθήσει αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Η σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν από τις χώρες της ζώνης του ευρώ» σημείωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνει ενδεχομένως την αγορά ομολόγων, πρόσθεσε «για παράδειγμα».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίκες Θαπατέρο, δήλωσε πως το θέμα αυτό «δεν συζητήθηκε» στη διάρκεια της συνόδου κορυφής. «Είναι δική τους απόφαση» στο πλαίσιο του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ, πρόσθεσε.