Εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ φήμες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έτοιμο σχέδιο για τη στήριξη των ευρωπαϊκών ομολόγων, είτε μέσω της απευθείας αγοράς τους είτε μέσω ενίσχυσης των τραπεζών.
Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά την Παρασκευή την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να “ενισχύσουν” τη δημοσιονομική πειθαρχια, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Παράλληλα, το πράσινο φως για την εκταμίευση της βοήθειας στην Ελλάδα έδωσε τόσο το γερμανικό κοινοβούλιο, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου.
Ως «σημαντική» χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου την άτυπη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε πως η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμα της και την οικονομία της. «Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις οικονομίες μας και στο κοινό μας νόμισμα», τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μαζί». «Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», είπε.
«Μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά», επεσήμανε και πρόσθεσε: «εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε».
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «σήμερα οι χώρες του ευρώ πήραν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θα διαθέσει 110 δισ. Με δάνεια από τις χώρες του ευρώ και από το ΔΝΤ, αλλά και στην επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που έδρασε με θάρρος. Η δεύτερη αφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επέμβασης που θα διαφυλάττει την σταθερότητα στην ευρωζώνη και οι τεχνικές πτυχές του οποίου θα ξεκαθαριστούν την Κυριακή από το έκτακτο Συμβούλιο Ecofin που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες».
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες πως: «Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα (…) να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και «μέσω πιθανών τροποποιήσεων της συνθήκης». Υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης «και όχι μόνο η Ελλάδα» να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, «ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει γρήγορα σεβαστό».
Υποστήριξε ακόμα ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει «να επιταχύνουν τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών» οι οποίες κατηγορούνται ότι εντείνουν την κρίση επιτιθέμενες στις χώρες-μέλη, τη μία μετά την άλλη. «Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.
Πριν τη συνεδρίαση, σενάρια έκαναν λόγο για αλλαγές στο τελικό πακέτο. Συγκεκριμένα, μιλούν για χρηματοδότηση της Ελλάδας για πέντε αντί για τρία χρόνια και επιτόκιο κυμαινόμενο κοντά στο 4% για τα τρία πρώτα χρόνια, με μια μικρή επιβάρυνση για τα επόμενα δύο –αντί για 5%, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >