Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προωθεί για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων η αύξηση της κιλοβατώρας, η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές και η ακύρωση επί της ουσίας του μειωμένου ΦΠΑ στην ενέργεια. Σημειώνεται επίσης πως ήδη έχει δοθεί εντολή μαζικών διακοπών ρεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ

Ads

Για «προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος», κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι αυτό είναι «το τελικό αποτέλεσμα της καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

  • Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ.
  • Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%
  • Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά.
  • Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Tα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:

Ads
  • Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4%. Η κυβέρνηση επί της ουσίας θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6%, που είχε θεσπίσει και είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας δηλαδή θα ακυρώσει τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται και η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Σχετικά με τη ρήτρα CO2, αυτή ενσωματώνεται στα τιμολόγια προκειμένου να μεταφέρονται στους καταναλωτές οι επιβαρύνσεις των δικαιωμάτων και η όποια άνοδος τους. Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής, η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

Διαβάστε επίσης: 

Μειώνεται και η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ

Την μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων της ΔΕΗ στα τιμολόγια της εταιρείας αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε  με νέα νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.