Ένα email των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΗ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες προεξοφλώντας ζημιές άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς κι ένα μπαράζ παράλληλων προειδοποιήσεων από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς κύκλους για κίνδυνο μπλακ άουτ εν μέσω θέρους (λόγω «ανεπαρκώς συντηρημένου δικτύου»), άνοιξε τον χορό των προβλέψεων καταστροφής για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Με βάση τις προβλέψεις αυτές, τις οποίες διακινούν με θέρμη στελέχη της ΝΔ, μαζί με αναλυτές και αρθρογράφους φιλικών μίντια, η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η κατάρρευσή της.
Τελικά την Παρασκευή, η ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων έδειξε ότι το τρίμηνο έκλεισε με ζημιές μετά φόρων ύψους 205,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 12,6 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ότι είχε και αρνητική λειτουργική κερδοφορία 51 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της επιχείρησης διατηρήθηκε σταθερός στο 1,137 δισ. ευρώ και το χρέος της μειώθηκε κατά 119,5 εκατ. ευρώ.
Το ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι καλύτερα από εκείνα που περιλάμβανε το εσωτερικό email δεν αναιρεί το γεγονός πως η ΔΕΗ βρίσκεται όντως σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Η επιχείρηση έκλεισε το 2018 με ζημιά 900 εκατομμυρίων ευρώ (έστω κι εάν αυτό το νούμερο είναι στην πραγματικότητα υπερδιογκωμένο και παραπλανητικό καθώς περιλαμβάνει μεγάλες και εφάπαξ λογιστικές εγγραφές), έχει σοβαρότατο πρόβλημα εισπραξιμότητας καθώς οι οφειλές που έχουν οι καταναλωτές αγγίζουν τα 2,7 δις και οι χονδρικοί, έστω, υπολογισμοί δείχνουν πως οι πελάτες της χρωστούν περίπου το 50% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ.
Το δομικό ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι ταμειακό ή συστημικό, και το πολιτικό ζητούμενο είναι σε ποια κατεύθυνση θα επιχειρηθεί να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις για το μέλλον της επιχείρησης: Σε εκείνη της διασφάλισης της αναγκαίας ισορροπίας ανάμεσα στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρίας και της διατήρησης της κοινωνικής της αποστολής ή στην πώληση και τον διαμερισμό των «ιματίων» της με διαδικασίες εξπρές στις οποίες φαίνονται να επενδύουν συγκεκριμένοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες;
Δίνοντας μια πρώτη απάντηση σε όλα αυτά, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε πως το πρόβλημα της ΔΕΗ «δεν είναι συστημικό» και πως οι ζημιές των 900 εκατομμυρίων είναι ήδη ένας μύθος που έχει καταρρεύσει. Όπως εξήγησε, σε αυτές έχουν, δια της δημιουργικής λογιστικής, συνυπολογιστεί 350 εκατ. ευρώ από την αξία των προς πώλησης λιγνιτικών μονάδων, 150 εκατ. ευρώ από το κόστος της εθελουσίας εξόδου και 200 εκατ. από νομικές διαμάχες για τις οποίες δεν έχουν ακόμη υπάρξει δικαστικές αποφάσεις.
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ως στοιχείο «συναγερμού» την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση τη ΔΕΗ και τις πιέσεις που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση. Ακόμη όμως κι εάν η αλήθεια βρίσκεται στην μέση, οι ίδιοι παράγοντες, όπως και κυβερνητικά στελέχη, θεωρούν πως η έκρηξη της κινδυνολογίας στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία – στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές – έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση: Την καλλιέργεια του εδάφους έτσι ώστε σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης να δρομολογηθεί άμεσα αφενός η μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης και αφετέρου, σε επόμενο αλλά πολύ σύντομο χρόνο, η πώλησή της μέσω του παλαιού, γνωστού σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ».
Πρόκειται για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ανέκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προέβλεπε την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, του 100% της «μικρής ΔΕΗ» και το 17% της μεγάλης, προκειμένου να περιοριστεί το μερίδιο του Δημοσίου από 51% σε 34%. Ο ίδιος ο Γιώργος Σταθάκης έχει πει πως το πλάνο της ΝΔ προβλέπει αύξηση τιμολογίων από 30% έως και 50%, ενώ σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως το επιτελείο της Πειραιώς έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία» πριν από την τελική τριχοτόμηση και πώληση της επιχείρησης.
Το εν λόγω σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους και του προσωπικού, μέσω πρόωρων αποχωρήσεων, αλλά και παραχωρήσεων μονάδων της ΔΕΗ μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές, ενώ ταυτόχρονα θα θεσπιστούν άμεσα πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για την είσπραξη των οφειλών των καταναλωτών – θα μπει, δηλαδή, βαθύ «μαχαίρι» στα κοινωνικά κριτήρια που μέχρι σήμερα προστατεύουν τους οφειλέτες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >