Η μείωση του αφορολόγητου ορίου και οι περικοπές στις συντάξεις είναι το μεγάλα κεφάλαια που ανοίγουν από σήμερα στις διαπραγματεύσεις του Hilton, με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης να δείχνει πάντοτε τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ως τον ορίζοντα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Ads

Η διαπραγμάτευση επέστρεψε ξανά σε υπουργικό επίπεδο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου συναντώντας στο Hilton με τους επικεφαλής του κουαρτέτου – παρουσία πλέον και της Ντέλια Βελκουλέσκου από την πλευρά του ΔΝΤ -, ενώ οι έως τώρα πληροφορίες φέρουν το πρώτο κομβικό ζήτημα, εκείνο της μείωσης του αφορολόγητου, να έχει ήδη κλειδώσει.

Οπως επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, το αφορολόγητο από το 2020 θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ – αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης του φορολογούμενου -, ήτοι θα είναι μειωμένο κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με το σημερινό επίπεδο.

Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προσδοκώνται εξοικονομήσεις της τάξης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ), ενώ αντίστοιχο ποσό θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές στις συντάξεις που θα ισχύσουν από το 2019.

Ads

Σ αυτή τη φάση η βασική μάχη της κυβέρνησης φέρεται να εστιάζει στα αντισταθμιστικά αντίμετρα, με το οικονομικό επιτελείο να πιέζει ώστε παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου να μειωθεί και ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στο 19% έναντι 20% που προβλέπει το κείμενο των δανειστών. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται και στην ενδιάμεση κλίμακα των συντελεστών προκειμένου να ελαφρυνθεί και η υπερφορολογημένη μεσαία τάξη, σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα εν λόγω αντίμετρα θα ισχύσουν μόνον εφ΄όσον επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η κυβέρνηση επιμένει ώστε να ενταχθεί στα αντίμετρα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 5%, ενώ το κείμενο των δανειστών προβλέπει και μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Στο πεδίο των συντάξεων η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς εστιάζει στην αποτροπή περικοπών και και στις επικουρικές συντάξεις – κατεύθυνση, την οποία έδειξε και η χθεσινή παρέμβαση Γιούνκερ.

Στα έτερα ανοιχτά ζητήματα, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αποκρούεται το αίτημα των δανειστών για λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο καθώς η κυβέρνηση, πλην των άλλων, επικαλείται και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Ενδιάμεση, και ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά, λύση φαίνεται να επιτυγχάνεται και στο θέμα της ΔΕΗ κατόπιν παρέμβασης του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά τις πληροφορίες, με βάση αυτή τη λύση δεν θα χρειαστεί να νομοθετηθεί η πώληση του 40% τνω λιγνιτικών μονάδων. Αντ’ αυτού, το ζήτημα θα διευθετηθεί με μια σειρά έγγραφων δεσμεύσεων που θα αναλαβει η κυβέρνηση έναντι της Κομισιόν για την την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι βασικές αυτές δεσμεύσεις θα περιλαμβάνουν σχέδιο συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔEΗ, ενώ στο staff level agreement δεν θα υπάρχει αναφορά στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.