Καλοδεχούμενος ο Μάρτιος, φέρνει μαζί του την Άνοιξη, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλές νέες ταινίες στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Από εντυπωσιακά blockbuster («Captain Marvel»), μέχρι δημιουργίες καταξιωμένων σκηνοθετών (Νιλ Τζόρνταν, Ζανγκ Γιμού, Αμπντελατίφ Κεσίς, Τιμ Μπάρτον). Στο Αφιέρωμα που ακολουθεί, επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τις δέκα σημαντικότερες εξ αυτών, με τα εγχώρια trailers τους και τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εταιρείες διανομής.

Ads

«Captain Marvel» (2019) των Άνα Μποντέν και Ράιαν Φλεκ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 07 Μαρτίου

Μία ολοκαίνουρια περιπέτεια από μία πρωτόγνωρη περίοδο της ιστορίας τoυ Marvel Cinematic Universe (MCU), που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’90, παρακολουθεί την Carol Danvers καθώς μεταμορφώνεται σε μία από τις πιο ισχυρές ηρωίδες του κόσμου. Όταν ένας μαινόμενος διαγαλαξιακός πόλεμος ανάμεσα σε δύο εξωγήινες φυλές καταλήγει στη Γη, η Danvers και οι σύμμαχοι της βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Πρωταγωνιστούν: Γκέμα Τσαν, Μπρι Λάρσον, Μακένα Γκρέις, Λι Πέις, Μπεν Μέντελσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζουντ Λο, Ντζίμον Χούντσου, Ανέτ Μπένινγκ, Κόλιν Φορντ, ΚΛαρκ Γκρεγκ.

«Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού» (The Emperor of Paris / L’Empereur de Paris – 2018) του Ζαν Φρανσουά Ρισέ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 07 Μαρτίου

Ads

Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Βιντόκ – ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας – είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές του προθέσεις, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης. Ένας συναρπαστικός αληθινός χαρακτήρας – στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ – πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Με φόντο το Παρίσι και με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ζαν Φρανσουά Ρισέ συνθέτει μια εντυπωσιακή παραγωγή που μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο. Ο πρωταγωνιστής και βραβευμένος με Σεζάρ, Βενσάν Κασέλ (Το Μίσος, Ο Μαύρος Κύκνος, Μη Αναστρέψιμος), ο επίσης βραβευμένος με Σεζάρ σπουδαίος Γάλλος ηθοποιός, Φαμπρίς Λουκινί (Μολιέρος), η ταλαντούχα Όλγα Κιριλένκο (Ο Θάνατος του Στάλιν), επιστρατεύονται για τις ανάγκες αυτής της μεγάλης παραγωγής συνθέτοντας ένα ετερόκλητο και πολυ-πολιτισμικό καστ. «Δεν με απασχολεί η εθνικότητα και η εμπειρία του κάθε ηθοποιού. Θέλω ανθρώπους που συμπληρώνουν τους χαρακτήρες τις ταινίες όπως έχω φανταστεί», δηλώνει ο Ζαν Φρανσουά Ρισέ.

«Η Χήρα» (Greta – 2018) του Νιλ Τζόρνταν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Μαρτίου

image

Η Φράνσις (Κλόι Γκρέις Μόρετζ), μία νεαρή γυναίκα που πενθεί τον θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει μία χαμένη τσάντα στο μετρό της Νέας Υόρκης και αποφασίζει να την επιστρέψει στην κάτοχο της. Αυτή είναι η αρχή μίας ασυνήθιστης φιλίας με την αινιγματική χήρα Γκρέτα (Ιζαμπέλ Ιπέρ), παρά τη δυσαρέσκεια της καλύτερης της φίλης Έρικα (Μάικα Μονρόε) που κατά τα άλλα βοηθάει την Γκρέις να εγκλιματιστεί στη μεγάλη πόλη. Η Φράνσις αγνοεί τις ανησυχίες της φίλης της, όμως τα κίνητρα της Γκρέτα είναι πιο νοσηρά από αυτό που φαντάζεται. Με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Μάικα Μονρόε, Στίβεν Ρία, Πάρκερ Σόγιερς, Κολμ Φιόρε.

«Arctic» (2018) του Τζο Πένα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Μαρτίου

Ο Μαντς Μίκκελσεν σε μια συγκλονιστική ερμηνεία στην περιπέτεια επιβίωσης, «Arctic». Ένας άνδρας βρίσκεται μόνος στην Αρκτική μετά από συντριβή του αεροπλάνου του και τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει στη σχετική ασφάλεια της αυτοσχέδιας κατασκήνωσης ή θα ξεκινήσει ένα θανάσιμο ταξίδι μέσα από το άγνωστο, με την ελπίδα να βγει ζωντανός από αυτό. Ηθοποιοί: Μαντς Μίκκελσεν, Μαρία Θέλμα Σμάραντοτιρ.

«Shadow» (2018) του Ζανγκ Γιμού
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Μαρτίου

image

Ο σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού επανερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας στην επική περιπέτεια «Shadow» που περιγράφει την ιστορία ενός ισχυρού Βασιλιά και του λαού του, που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω. Ο Βασιλιάς είναι άγριος και φιλόδοξος αλλά τα κίνητρα και οι μέθοδοί του είναι άγνωστα και μυστήρια. Ο αρχιστράτηγός του είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη μάχη αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Οι γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και υπάρχει και ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις της ιστορίας, έτοιμες να τον κατασπαράξουν. Ηθοποιοί: Ντενγκ Τσάο, Σουν Λι, Ζενγκ Κάι, Γκουαν Ξιαοτόνγκ.

«Dragged Across Concrete» του Σ. Κρεγκ Ζάλερ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Μαρτίου

image

Ο Βινς Βον κι ο Μελ Γκίμπσον, είναι δύο αστυνομικοί που θα βρεθούν σε διαθεσιμότητα για έξι εβδομάδες όταν μια σύλληψή τους στην οποία θα χρησιμοποιήσουν υπερβολική βία, θα κινηματογραφηθεί από έναν αυτόπτη μάρτυρα. Ο ένας τους ετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του κι ο άλλος ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά με την έφηβη κόρη του και την άρρωστη γυναίκα του. Και οι δυο χρειάζονται τα χρήματα κι έτσι θα αποφασίσουν να τα κλέψουν από έναν έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος υποπτεύονται ότι ετοιμάζει ένα μεγάλο ντιλ.

«The Hummingbird Project» του Κιμ Νγκουγέν
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου

Δύο ξαδέρφια από τη Νέα Υόρκη, ο Βίνσεντ (Τζέσι Άιζενμπεργκ) και ο Άντον (Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ) δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές και στις Συναλλαγές Υψηλής Συχνότητας, όπου το κέρδος βγαίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Το όνειρό τους; Να φτιάξουν μια οπτική ίνα από το Κάνσας μέχρι το Νιου Τζέρσι που θα τους προσφέρει εκατομμύρια. Σε αυτό θα τους εμποδίσει η Έβα Τόρες, μιας ψυχοπαθής επενδύτρια και πρώην εργοδότριά τους, η οποία βρίσκεται συνεχώς πίσω τους και δεν θα σταματήσει μέχρι να τους δει να καταστρέφονται. Ο Βίνσεντ και ο Άντον όμως είναι αποφασισμένοι να διασχίσουν την Αμερική για να βρουν τη λύτρωση, όχι μέσω χρημάτων, αλλά μέσω της οικογένειας και της επανασύνδεσής τους με τη γη. Ηθοποιοί: Σάλμα Χάγιεκ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ.

«Ο Καθηγητής και ο Τρελός» (The Professor and the Madman – 2019) του Φαρχάντ Σαφίνια
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου

image

Ένας καθηγητής, στα μέσα του 19ου αιώνα, αρχίζει να συγκεντρώνει λέξεις για την πρώτη έκδοση του Λεξικού της Οξφόρδης για την αγγλική γλώσσα. Λαμβάνει πάνω από 10.000 λήμματα από έναν γιατρό που βρίσκεται εγκλεισμένος σε άσυλο ανιάτων. Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Σον Πεν, Ιοαν Γκρούφουντ, Τζέρεμι ‘Ιρβιν.

«Ντάμπο» (Dumbo – 2019) του Τιμ Μπάρτον
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου

image

Ο ιδιοκτήτης τσίρκου Max Medici (Ντάνι Ντε Βίτο) επιστρατεύει τον Holt Farrier (Κόλιν Φάρελ), πρώην αστέρι του τσίρκου και τα παιδιά του Milly (Nico Parker) και Joe (Finley Hobbins) για να φροντίσουν ένα νεογέννητο ελέφαντα με υπερμεγέθη αυτιά, τα οποία τον κάνουν περίγελο ενός τσίρκου που πνέει τα λοίσθια.  Όταν ανακαλύπτουν όμως ότι ο Ντάμπο μπορεί να πετάξει, το τσίρκο ξαναζεί τις παλιές του δόξες, προσελκύοντας τον επιχειρηματία V.A. Vandever (Μάικλ Κίτον), που θέλει το ασυνήθιστο παχύδερμο για την Dreamland, το εντυπωσιακό του σόου. Ο Ντάμπο φτάνει σε νέα ύψη στο πλευρό της γοητευτικής και ταλαντούχας ακροβάτριας Colette Marchant (Εύα Γκριν), μέχρι που ο Holt ανακαλύπτει ότι, πίσω από την εκτυφλωτική γυαλάδα της Dreamland, κρύβονται σκοτεινά μυστικά.

Από την Disney και τον οραματιστή σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον («Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»), η νέα, περιπετειώδης, live-action ταινία «Ντάμπο», εξιστορεί την κλασική ιστορία, στην οποία η διαφορετικότητα έχει την τιμητική της, η οικογένεια είναι ύψιστης σημασίας και τα όνειρα πετούν.

«Μεκτούβ Αγάπη μου» (Mektoub, My Love: Canto Uno – 2017) του Αμπντελατίφ Κεσίς
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Μαρτίου

Ένας νεαρός σεναριογράφος επιστρέφει στο πατρικό του στα παράλια της Μεσογείου και παγιδεύεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε μια ντόπια γυναίκα και τη σύζυγο ενός παραγωγού ταινιών που έχει προσφερθεί να χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του. Από τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτη, Αμπντελατίφ Κεσίς («Η Ζωή της Αντέλ»).