Η ταινία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον φέτος τον Μάιο, στο 66o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών και επανήρθε στην επικαιρότητα έκτοτε πολλές φορές, λόγω κυρίως της αντιπαράθεσης του σκηνοθέτη με τις δύο πρωταγωνίστριές του, βρίσκεται στην πέμπτη θέση με τις αγαπημένες ταινίες του 2013. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Νο5 – «Η Ζωή της Αντέλ» (La vie d’Adèle / Blue Is the Warmest Color) του Αμπντελατίφ Κεσίς
 
Οδεύοντας προς την τελική ευθεία με τις ταινίες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας και κέρδισαν τις εντυπώσεις στην μεγάλη οθόνη για το 2013, εγκαινιάζουμε την τελική πεντάδα με τον Χρυσό Φοίνικα του 66oυ Φεστιβάλ Καννών. Ο λόγος βέβαια για τη νέα ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς, την πολυσυζητημένη «Ζωή της Αντέλ».

image
 
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όντας η ταινία λήξης του Φεστιβάλ, παρουσία μάλιστα της όμορφης πρωταγωνίστριας του, Αντέλ Εξαρχόπουλος.
 
Η Αντέλ (Αντέλ Εξαρχόπουλος), μαθήτρια λυκείου, 15 χρονών, ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και αρχίζει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει.

image
 
Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Έμμα (Λέα Σεντού), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Έμμα βοηθά την Αντέλ όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα. Το αχόρταγο πάθος δομεί μια σχέση που μοιάζει από την αρχή καταδικασμένη, καθώς οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές υφέρπουν στο παρασκήνιο…
 
Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ (179 λεπτά) και τα πολλά προκλητικά πλάνα με τις δύο νεαρές πρωταγωνίστριες (που δε χρησιμεύουν πάντα στην εξέλιξη της ιστορίας), ο Τυνήσιος σκηνοθέτης, Αμπντελατίφ Κεσίς («Κουσκούς με Φρέσκο Ψάρι»), καταφέρνει να μας παρουσιάσει ένα καλά δομημένο φιλμ. Ένα φιλμ που μαγνητίζει τον θεατή με τη φρεσκάδα του και που ουσιαστικά είναι μία υπέροχη ωδή στον έρωτα, αλλά παράλληλα και μία κατάθεση στο δικαίωμα της επιλογής.

image
 
Η Αντέλ Εξαρχόπουλος, ήταν η επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας και της εταιρείας διανομής StraDa Films. Η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, η οποία ξεχώρισε για την φυσικότητα και το ερμηνευτικό πάθος της, μοιράστηκε μαζί με τον σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς και τη συμπρωταγωνίστριά της Λεά Σεντού, τον Χρυσό Φοίνικα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα εξηνταέξι χρόνια του Φεστιβάλ των Καννών.
 
Ο Αμπντελατίφ Κεσίς (Abdellatif Kechiche) για ακόμη μια φορά μετά το “Games of Love and Chance” επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών ανακαλύψεων. Η σκηνοθετική του μαεστρία, επιβεβαιώνεται στη δημιουργική διαχείριση της ταινίας, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την εξέλιξη των χαρακτήρων, αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων και εντάσεων μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών. 

image
 
“Η Ζωή Της Αντέλ (Κεφάλαια 1&2) Μπλε, Το Πιο Ζεστό Χρώμα” (όπως είναι ολόκληρος ο ελληνικός τίτλος) αποτελεί μία αφοπλιστικά ανθρώπινη ταινία, η οποία αποτυπώνει με ειλικρίνεια το ταξίδι προς την ενηλικίωση. Τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε ερωτικό επίπεδο, παρακολουθούμε τη νεαρή μας πρωταγωνίστριας Αντέλ, στον προσδιορισμό της σεξουαλικής της ταυτότητας. Μια γνήσια ιστορία αγάπης που ξεπερνά κάθε σύνορο.
 
Η Λέα Σεντού (Léa Seydoux) στο ρόλο της Έμμα γοητεύει και τους πιο διστακτικούς και επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τις ερμηνευτικές τις δυνατότητες. Παρόλα αυτά είναι η ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχόπουλος (Adèle Exarchopolous) στον ομώνυμο ρόλο, που κλέβει την παράσταση και αναδεικνύεται ως η ηθοποιός αποκάλυψη του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών κι ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2013.

image
 
Στον αντίποδα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ζιλί Μαρό, δημιουργός του κόμικ «Le Bleu Est Une Couleur Chaude / Το Μπλε Είναι Ενα Θερμό Χρώμα» που κυκλοφόρησε το 2010 και πάνω στο οποίο βασίστηκε η «Ζωή της Αντέλ», γράφοντας στο προσωπικό της blog, κατηγορεί τον Αμπντελατίφ Κεσίς τόσο για την ηδονοβλεπτική και «τουριστική» απεικόνιση του λεσβιακού σεξ, όσο και για το γεγονός πως δεν την αναγνώρισε ως πηγή της δημιουργίας του όπως θα της άξιζε…
 
Τέλος αξίζει να σταθούμε λίγο και στο θέμα της ακαταλληλότητας ή όχι της ταινίας. Κι αυτό διότι ενώ στη Γαλλία η ταινία έλαβε τη βαθμονόμηση «κατάλληλη άνω των 12 ετών», στην Αμερική η ταινία προβάλλεται ως «κατάλληλη άνω των 17». Στην Ελλάδα πάντως, η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες έχοντας χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη από την επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που ελέγχει την καταλληλότητα των ταινιών.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Γαλλία | Διάρκεια: 179 λεπτά | Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche | Σενάριο: Abdellatif Kechiche, Julie Maroh | Παίζουν: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche
 
Διαβάστε επίσης σχετικά με τις αγαπημένες ταινίες του 2013: