Για το ότι «πηγαίνει το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του ’60 επαναφέροντας την “ενός ανδρός αρχή” ως νέα λογική της διοίκησης», κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή την κατάθεση, χθες, του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος».

Ads

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι «αυταρχικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά πολέμησαν, επανέρχονται πλέον ενδεδυμένες με τον μανδύα του επιτελικού κράτους».

Ενδεικτικό, είναι, σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, το γεγονός ότι κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς καμία διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που κατά τα λοιπά επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης και, δυστυχώς, αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα της αυταρχικής λογικής που το διέπει.

«Δημιουργεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κ. Μητσοτάκη. Δημιουργεί γύρω από τον εαυτό του μια τερατώδη δομή εκατοντάδων εκλεκτών οι οποίοι θα αποτελούν το μακρύ χέρι του Αυτοκράτορα στη διοίκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ads

Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «ένα επιτελικό κράτος θα σήμαινε εξορθολογισμό της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και μεταφορά των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να είναι ένα ευέλικτο και λιτό κράτος-στρατηγείο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις του παράγει περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση παρά λύνει προβλήματα» και φέρνει ως παράδειγμα ότι δημιουργεί ένα παράλληλο στρώμα παραδιοίκησης σε κάθε υπουργείο με την ύπαρξη δύο κατηγοριών γραμματέων, γενικών και υπηρεσιακών.

Εντείνοντας την κριτική του, το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ξεπερνά ακόμα και τους πελατειακούς ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστερούσε την αποκομματικοποίηση της Διοίκησης βάσει του ν.4369/2016, κι επέλεξε με κομματικά κριτήρια 52 γραμματείς τους οποίους πλαισιώνει με ένα μικρό στρατό μετακλητών.

«Η πολυδιαφημισμένη, λοιπόν, μείωση των μετακλητών αποδεικνύεται “φούσκα” αφού ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κρατάνε το δικαίωμα να τους αυξάνουν κατά βούληση με δικές τους αποφάσεις», τονίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, ισχυρίζεται πως πρόκειται για αναδόμηση υπαρχουσών δομών χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της. Μια επιλογή που δεν ανταποκρίνεται στο ευαίσθητο θέμα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο».

«Ο στα λόγια μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης μας επιστρέφει με γρήγορα βήματα στο παρελθόν», καταλήγει στην κριτική αποτίμηση του νομοσχεδίου το ΚΙΝΑΛ.