Στην ανάρτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, στο opengov.gr προέβη τελικά η κυβέρνηση, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για την παράκαμψη της ανοιχτής διαβούλευσης, ως όφειλε.

Ads

Σε μια αμιγώς προσχηματική ενέργεια, η κυβέρνηση ανάρτησε το νομοσχέδιο, αφού αυτό είχε κατατεθεί στη Βουλή και είχε αποσταλεί στους βουλευτές, αναφέροντας ως ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης την 31η Ιουλίου, δηλαδή ελάχιστες μέρες, ουσιαστικά ένα τριήμερο.

Ακόμη και έτσι όμως, δεν υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού κατ’ άρθρο αλλά μόνο συνολικά, κάτι που επισημαίνεται ήδη από όσους συμμετέχουν.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για μια εμφανώς προσχηματική κίνηση μετά τις διαμαρτυρίες, αφού μέρη του νομοσχεδίου είχαν διαρρεύσει στον Τύπο μέσα στην εβδομάδα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκε το νομοσχέδιο και δόθηκε στους βουλευτές, και το πρωί αναρτήθηκε στο opengov.  Μάλιστα, εντύπωση έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι ως ημερομηνία ανάρτησης αναφέρεται η 26η Ιουλίου, στις 11 το βράδυ, παρόλο που εκείνη την ώρα δεν είχε αναρτηθεί και είχε ήδη σχολιαστεί σε σχετικές εκπομπές.

Ads

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαβούλευση για τα νομοσχέδια πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή, πλην όμως, η σχετική διάταξη καθιστά προαιρετική την ηλεκτρονική διαβούλευση στο opengov.gr και καθιστά ασαφές το πλαίσιο και τους τρόπους με τους οποίους εκπληρώνεται αυτή η προϋπόθεση.