Σε βαθύ κόκκινο εισέρχεται πλέον η Αττική, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια του και δέχεται ασφυκτική πίεση, γεγονός που οδήγησε στο να θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ads

«Από την αυξημένη ετοιμότητα πάμε σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχαμε εκπονήσει ως ακραίο σενάριο πέρυσι τέτοια εποχή και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτού, την αναδιάταξη των νοσοκομείων, με σκοπό να προστεθούν κλίνες, τονίζοντας πως προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ COVID στο Ιπποκράτειο, καθώς επίσης 29 ΜΕΘ COVID (12 στον Ευαγγελισμό, 1 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο της Βούλας).

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών που χαρακτηρίζουν ακόμη και «εγκληματικά» τα μέτρα, καθώς όπως εξηγούν το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πρακτικά το κλείσιμο άλλων Μονάδων και Κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, ακόμη και μείωση 80% των χειρουργείων σε νοσοκομεία, ώστε να μετατραπούν σε covid. Όπως καταγγέλλουν επί της ουσίας η κυβέρνηση προχωρά στη μετατροπή μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά νοσοκομεία covid περιστατικών. Παράλληλα, η μετατροπή ολόκληρων Τμημάτων σε κλινικές Covid-19, γίνεται χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές  περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο. Eνσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
  • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.