Μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα της για ανθρώπινους όρους διαβίωσης χωρίς ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες κατέγραψε η Δημοτική Αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Μετά από προσφυγή της, στις 26 Αυγούστου, κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τον προηγούμενο μήνα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, των εγκαταστάσεων της OIL ONE, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ακύρωσε την εν λόγω απόφαση, αποδεχόμενος τα επιχειρήματα του δήμου.

Ads

Ήτοι η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που επέρχεται με την προσβαλλομένη απόφαση είναι ουσιώδης και άρα, βάσει του νόμου, απαιτούνταν η υποβολή Νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η τήρηση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης (οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, π.χ. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού).

Η ακυρωθείσα απόφαση επέτρεπε την απόρριψη υγρών αποβλήτων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Σαρωνικού, ελαφρά τη καρδία, χρησιμοποιώντας το τρικ της έκτακτης περίπτωσης, με απλή τροποποίηση των προγενέστερων περιβαλλοντικών όρων για «τη δραστηριότητα παραλαβής, αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου, ανάμιξης και διακίνησης λιπαντικών και επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων, με αλλαγή και ως προς την επωνυμία, της εταιρείας OIL ONE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΒΕΕ, επί της οδού Μιχαληνού 10 στη Δραπετσώνα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αττικής».

Στην απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, επισημαίνεται ότι ο νέος περιβαλλοντικός όρος (υπ’ αριθμόν 60) που προστέθηκε στην τροποποιημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) τον Ιούλιο, για την απόρριψη πετρελαϊκών αποβλήτων στον Σαρωνικό, διόλου δεν αποτιμά, ως όφειλε, τις επιπτώσεις στο ευαίσθητο οικοσύστημα, μεμονωμένα η σωρευτικά.

Ads

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Επειδή η παραπάνω τροποποίηση δύναται να επιφέρει ουσιώδη μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αδειοδοτούμενου έργου στο περιβάλλον, δεδομένου ότι δι’ αυτής προβλέπεται η δυνατότητα για διάθεση υγρών αποβλήτων, πέραν της αξιοποίησης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ που προέβλεπε η τροποποιηθείσα ΑΕΠΟ, διά της απόρριψής τους απευθείας στη θάλασσα (Σαρωνικό Κόλπο) χωρίς να τίθεται στην προσβαλλομένη απόφαση ανώτατο, κατ’ όγκον ή κατά βάρος, όριο των υγρών αποβλήτων που μπορούν να διατεθούν κατά τον τρόπον αυτόν. Τούτο, επειδή δεν προσδιορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια επέλευσης της έκτακτης περίπτωσης που θα δικαιολογεί την απευθείας απόρριψη υγρών αποβλήτων στη θάλασσα και δεν είναι εφικτός ούτε κατά προσέγγιση ο προσδιορισμός της συχνότητας και της έκτασης της περίπτωσης αυτής και, συνακόλουθα, του όγκου και του βάρους αυτών των υγρών αποβλήτων που θα διατεθούν κατ’ εφαρμογή της προσβαλλομένης τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση αυτών, μεμονωμένα και σωρευτικά, στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Έτσι, μετά την αποδοχή της προσφυγής του δήμου και την ακύρωση, με αριθμό 59425/3158/Φ12/28.7.2020 απόφασης της Γενικής Διευθύντριας Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το ΥΠΕΝ αναπέμπει την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να πράξει τα δέοντα που συνδέονται με νέα περιβαλλοντική αξιολόγηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας: «Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα»

«Η Oil One είναι μια βιομηχανία που επεξεργάζεται υγρά αποβλήτων από τα καράβια που προσεγγίζουν τα λιμάνια της χώρας και αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί τρομερά προβλήματα στην πόλη. Η συγκεκριμένη εταιρεία πριν από δυο μήνες ζήτησε μια νέα αδειοδότηση. Ζητούσε, λοιπόν, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να μπορεί, όταν έχει φόρτο εργασίας, να ρίχνει τα λύματα από την επεξεργασία αποβλήτων κατευθείαν στη θάλασσα και να μην τα στέλνει μέσω του αγωγού της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια. Αυτό θα ήταν εγκληματικό όχι μόνον για την πόλη μας, αλλά και για όλον τον Σαρωνικό Κόλπο, ο οποίος μετά από δεκαετίες προσπαθεί να αναστηθεί.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έδωσε στην Oil One τη σχετική άδεια για να το κάνει. Εμείς, λοιπόν, ως δημοτική αρχή προσφύγαμε στον υπουργό Περιβάλλοντος στηρίζοντας τη θέση του δήμου ότι αυτή η αδειοδότηση είναι βλαπτική για την πόλη και ο υπουργός Περιβάλλοντος αποδέχθηκε την προσφυγή μας και ακύρωσε την εν λόγω αδειοδότηση της Oil One.
Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και είναι ένα από τα πρώτα θετικά σημάδια που έχουμε στην προσπάθειά μας να γλιτώσει η πόλη από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται μέσα στα σπίτια μας και φυσικά μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εξάλλου ο δήμος έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη μετεγκατάσταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την απομάκρυνσή τους από τον οικιστικό ιστό τα επόμενα δυο χρόνια. Πρέπει να γίνει πραγματικότητα και πρέπει να την υιοθετήσουν όλα τα κόμματα της Βουλής και πρέπει τα πολιτικά κόμματα να μας απαντήσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν».

Πηγή: Αυγή