Σε περίπου 20 ημέρες ξεκινάει η σχολική χρονιά (13 Σεπτεμβρίου), όμως τα κενά που εμφανίζονται σε εκπαιδευτικό δυναμικό είναι μεγάλα, λόγω της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, της μείωσης κατά 50% των διορισμών των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και της μείωσης προσλήψεων αναπληρωτών και η κατάργηση ωρομίσθιων.

Ads

Συνολικά υπολογίζεται ότι 11.466 εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, φαινόμενο που αποδίδεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, ωθεί τους καθηγητές στην έξοδο.

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι θα καλύψει τα κενά με περικοπές αποσπάσεων, που προσδιορίζονται από το Υπουργείο σε 5.136, και επιστροφή των αποσπασμένων σε γραφεία εκπαιδευτικών στις τάξεις. Μαζί με 900 ακόμη εκπαιδευτικούς των οποίων οι αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες δεν έγιναν δεκτές ο αριθμός αγγίζει τους 6.000.

Επιπλέον η ηγεσία του Υπουργείου έχει ανακοινώσει ότι έχει δεσμεύσει πιστώσεις για προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου.

Ads

Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για «εκρηκτικές συνθήκες» στα σχολεία και ζητούν επιπλέον διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για 23.000 κενά, τα 11.000 στην πρωτοβάθμια και τα 12.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ως κόκκινη γραμμή τόσο για τις ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αλλά και για τους γονείς είναι η μη συγχώνευση τμημάτων, που θα δημιουργήσει τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές. Μέχρι σήμερα τα περισσότερα σχολεία λειτουργούσαν με 22 έως 25 μαθητές στην τάξη και η ΟΛΜΕ έχει προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις την ηγεσία του Υπουργείου αν υπάρξει αύξηση των μαθητών στα τμήματα.

Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει, ακόμη, να ενεργοποιήσει διατάξεις του Νόμου 1566/85 περί υπερωριακής διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων σε ένα σχολείο δεν αρκεί για να καλύψει τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να αναθέσει την κάλυψη των ωρών αυτών σε εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου με προαιρετική υπερωριακή διδασκαλία μέχρι 5 ώρες την εβδομάδα. Η ίδια απόφαση μπορεί να ληφθεί και από το περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο εάν η υπερωριακή απασχόληση αφορά σε εκπαιδευτικούς άλλου γειτονικού, κατά προτίμηση, σχολείου

Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα σε περιφερειακούς διευθυντές να προχωρούν σε μετακινήσεις εκπαιδευτικών ανάμεσα σε σχολεία της περιφέρειας ή σε γειτονικούς νομούς, αν υπάρχει πλεονάζων αριθμός μιας ειδικότητας, ενώ έχει αποφασιστεί και η χρησιμοποίηση των καθηγητών με δύο πτυχία και σε δεύτερη ειδικότητα.