Στους 3.856 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την Υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ από την Δευτεροβάθμια αναμένεται ότι ο αριθμός θα ανέλθει στις 6.400 με 6.500. Σε συνέντευξή της στον τ/σ ΣΚΑΙ υποστήριξε πως «ο συνολικός αριθμός των 11.000 αιτήσεων είναι διπλάσιος του περσινού, ωστόσο δεν είναι κάτι το οποίο είναι εκτός των εκτιμήσεών».

Ads

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «τα κενά θα καλυφθούν, μέχρι τη 13η Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία, με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις». «Έχει ξεκινήσει η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης. Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στα Πανεπιστήμια, εδώ στο Υπουργείο, σε άλλα Υπουργεία, σε γραφεία, σε Μητροπόλεις, στα ΙΕΚ, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Σχεδόν 5.000 εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι επιστρέφουν στις τάξεις. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο ζητούμενο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι «οι εκπαιδευτικοί που έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 16 του Αυγούστου, να παραιτηθούν από αυτή την αίτηση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους».

Τέλος, σχετικά με την περικοπή της διδακτέας ύλης, δήλωσε ότι σήμερα θα υπογραφεί η απόφαση για τη μείωση της ύλης στην Πρωτοβάθμια και στο αμέσως προσεχές διάστημα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως διευκρίνισε «στην Πρωτοβάθμια αφορά την Ε’ και την Στ’ δημοτικού και στη Δευτεροβάθμια αφορά το Γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου». «Πρόκειται για ύλη που είτε ήταν περισσή και άχρηστη, είτε ήταν επαναλαμβανόμενη από τάξη σε τάξη ή ήταν εξαιρετικά δυσνόητη για το επίπεδο των παιδιών», πρόσθεσε.

Ads

«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σε πίθο των Δαναΐδων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ενώ υπόσχεται ότι ‘… η καινούρια σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά…’, δεν διαθέτει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για να επιτύχει αυτό το στόχο»

«Ένα μήνα μόλις πριν την επίσημη έναρξη των μαθημάτων ξεκινά μια αβέβαιη ως προς την έκβασή της επιχείρηση να καλύψει τα μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό με ανεπαρκείς διορισμούς και πολιτικές «εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού δυναμικού», όπως τις χαρακτηρίζει», σημειώνεται στη ανακοίνωση.

«Την ίδια στιγμή από τον τρύπιο πυθμένα του πιθαριού «διαρρέουν» σχεδόν τριπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αγανακτισμένοι από την αντεργατική πολιτική που απεργάζονται η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

«Ο σχεδόν τριπλασιασμός των αιτημάτων συνταξιοδότησης είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών μέτρων της Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.», δήλωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι «σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας (1.425 στη Δευτεροβάθμια) θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την επόμενη σχολική χρονιά».

Η ΟΛΜΕ ζητά άμεσα «επιπλέον διορισμό τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών (πάνω από 6.000)», ενώ σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία».

«Απαιτούμε τη νομοθετική ρύθμιση ανωτάτου ορίου 25 μαθητών ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις των Γενικών Λυκείων και την ΤΕΕ και 10 μαθητών ανά καθηγητή στα εργαστήρια», προσθέτει.

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την αναγκαιότητα να ακυρωθούν άμεσα τα μέτρα που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο και να χαραχτεί μια ριζικά διαφορετική οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας. Είναι άμεση αναγκαιότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.