«Το Υπουργείο Πολιτισμού θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικό στα δελτία τύπου που εκδίδει και να μη χρησιμοποιεί παραπειστικά ανακριβείς διατυπώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων» αναφέρει σε δήλωση του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ. Ακρίτας Καϊδατζής, αδειάζοντας την υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε σχέση με την ερμηνεία που έδωσε στην απόφαση του ΣτΕ στο θέμα της έξωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριο της οδού Ερμού.

Ads

Οι αρχαιολόγοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα την αναστολή της απόφασης να εγκαταλείψει την έδρα του στο κτίριο. Το υπουργείο αναφέρει ότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, «απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα» του ΣΕΑ και καλεί τους αρχαιολόγους αδειάσουν το γρηγορότερο το κτίριο.

Ωστόσο ο κ. Καϊδατζής αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωση του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ΕΦΣΥΝ πως «η απορριπτική απόφαση σε τίποτε δεν προδικάζει την έκβαση της κύριας δίκης, που παραμένει εκκρεμής ενώπιον του Δικαστηρίου» ενώ σχολιάζει καυστικά τη μη συμμόρφωση του ίδιου του υπουργείου σε αποφάσεις δικαστηρίων μιλώντας για «επιλεκτική επίκληση της νομιμότητας».

Ολόκληρη η δήλωση

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα όφειλε να είναι πιο προσεκτικό στα δελτία τύπου που εκδίδει και να μη χρησιμοποιεί παραπειστικά ανακριβείς διατυπώσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η Διοίκηση οφείλει να εκφράζεται με σοβαρότητα και ακριβολογία.

Ads

Η έννοια του αμετάκλητου δεν νοείται για την απόρριψη αιτήματος προσωρινής δικαστικής προστασίας. Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας πράγματι απέρριψε αίτημα αναστολής εκτέλεσης που είχε υποβάλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όμως η απορριπτική απόφαση σε τίποτε δεν προδικάζει την έκβαση της κύριας δίκης, που παραμένει εκκρεμής ενώπιον του Δικαστηρίου. Και, κυρίως, καμιά υποχρέωση δεν γεννά σε βάρος του Συλλόγου. Υποχρέωση συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις έχει εκ του Συντάγματος η Διοίκηση, όχι οι ιδιώτες ή συλλογικοί φορείς που προσφεύγουν στα δικαστήρια για την προστασία νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Επί της ουσίας, είναι τουλάχιστον προκλητικό να επικαλείται την υποχρέωση συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις ένα Υπουργείο που είναι διαβόητο ακριβώς για την άρνηση ή την αδράνειά του να συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις.

Ακόμα περισσότερο, επί της ουσίας, η επιλεκτική επίκληση της νομιμότητας είναι η πεμπτουσία του αυταρχισμού: Για τους φίλους μου τα πάντα, για τους εχθρούς μου ο νόμος!

Ακρίτας Καϊδατζής

Αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ.