Οι προσδοκίες για την παραγωγή ουσιαστικών ειδήσεων, πόσω μάλλον, ανατρεπτικών γεγονότων από την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» είχαν ψαλιδιστεί δραστικά, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ads

Οι Διονύσης Τεμπονέρας και Μανώλης Χριστοδουλάκης είχαν φροντίσει – την παραμονή της εκδήλωσης στο θέατρο Άλφα – να καθησυχάσουν τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ με κατευναστικές δηλώσεις. Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου δεν αντιμετώπισε εσωκομματικές φουρτούνες καθώς η Νέα Αριστερά λειτούργησε υποστηρικτικά προς την εκδήλωση. Σε αυτό το φόντο, τα ύδατα τάραξε η επικοινωνιακή αντιφατικότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αιφνιδίασε τους πάντες με την παρουσία του και προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στους οπαδούς του στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμα και όσοι στέκονται απέναντί του – ή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – παραδέχτηκαν ότι ήταν εύστοχη η κίνησή του να παραβρεθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατόρθωσε να συγκεντρώσει τα φώτα πάνω του και να μονοπωλήσει τις συζητήσεις, στα πηγαδάκια αλλά και στο μεγάλο καφενείο του facebook.

Aλλά,  δείγμα των αντιφάσεων και της εντεινόμενης διαμάχης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,  η  παρέμβαση υποβαθμίστηκε πλήρως από την “Αυγή”. Η εφημερίδα του κόμματος αφιέρωσε ελάχιστες αράδες, περιοριζόμενη στην είδηση ότι ο Σ. Κασσελάκης πήγε στην εκδήλωση και στο ποιοί ήταν οι ομιλητές.

Ads

«Εχω τον εκπρόσωπό μου»

Παράλληλα, στο εσωκομματικό τερέν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να υποβαθμίσει τον Διονύση Τεμπονέρα με τη φράση «έχω τον εκπρόσωπό μου» κατά την ξαφνική, επίσης, αποχώρησή του. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, που διέκριναν  – σε αυτό το φόντο – πόσο υπολογίζει ο κ. Κασσελάκης το εκτόπισμα που διαθέτει ο εργατολόγος, σε ένα μεγάλο μέρος της προοδευτικής βάσης.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, έχει μπει στο στόχαστρο του εβδόμου ορόφου της Κουμουνδούρου, επειδή συμμετείχε στην εκδήλωση, χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία. Υπό αυτό το πρίσμα, λογίζεται ως στέλεχος που επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία, σε περίπτωση που ανοίξει αυτό το κεφάλαιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η προαποφασισμένη και σκηνοθετημένη αποχώρηση του προέδρου – με τις χειραψίες στο πάνελ των ομιλητών – έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμούσε να ρίξει το βάρος μόνο στην επικοινωνία και τη συρρίκνωση του εσωκομματικού αντιπάλου.

Συν τοις άλλοις, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέφυγε να πάρει τον λόγο και να μιλήσει για τις προοπτικές σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, απέναντι στην κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη. Όχι, τυχαία, άλλωστε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αποκλείσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από πιθανές διεργασίες – μετά τις ευρωεκλογές – για τη σύμπηξη ενός προοδευτικού μετώπου. Επιπλέον, η Νέα Αριστερά προήλθε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, που πυροδότησαν οι θέσεις και οι πρακτικές του προέδρου.

Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει τις ενωτικές πρωτοβουλίες

Τον Στέφανο Κασσελάκη καλοσώρισε ο Διονύσης Τεμπονέρας παίρνοντας τον λόγο τελευταίος μετά την ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ειδικότερα ανέφερε: “Πρόεδρε καλησπέρα, με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αποδεικνύει επίσης ότι η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα.»

Κατά την τοποθέτησή του μίλησε «για ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο που θα αφυπνίσει και θα ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα απέναντι στη Δεξιά» τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει τις ενωτικές πρωτοβουλίες συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου που προτείνει.

Χριστοδουλάκης: Δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων

Το μήνυμα «να έχουμε το θάρρος να βγούμε μπροστά για αυτά που συμφωνούμε» εξέπεμψε στην ομιλία του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Αλλά δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστούς διαδρόμους, όπως είπε και ο Ν. Ανδρουλάκης» διευκρίνισε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Αχτσιόγλου: Υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης

Για κενό πολιτικής εκπροσώπησης «που δεν αφορά πρωτίστως πρόσωπα αλλά πολιτικές, αλλά και για τις προϋποθέσεις συγκρότησης ενός μπλοκ προοδευτικών» μίλησε, μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου. Υποστήριξε ότι ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις, δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρουσίες

Παρόντες  από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θεμιστοκλής Μαμουλίδης, Σπύρος Δανέλλης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γ. Ιωακειμίδης που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Αριστερά ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δ. Βίτσας, από το ΠΑΣΟΚ οι Γ. Παναγόπουλος, Γ. Μπουλμπασάκος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, η τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άννα Παπαδοπούλου, η Μαριζέττα Αντωνοπούλου, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο υποψήφιος βουλευτής Πάνος Τρυφιάτης, οι συνδικαλιστές Χρήστος Ασπιώτης και Θανάσης Λεβέντης (πρ. ΟΣΕ), ο πρώην βουλευτής Παν. Καρκατσούλης, ο Τάσος Δαρσινός, η Έφη Παγκάλου, ο Γιάννης Σγουρός, ο Γ. Σιακαντάρης, η Κατερίνα Μπατζελή κ.ά.