Εισαγγελική έρευνα θα πραγματοποιηθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους σχετικά με τον ξυλοδαρμό από κρατουμένους των φυλακών Αυλώνας του 19χρονου κατηγορούμενου για τη Ελένης Τοπαλούδη της φοιτήτριας στη Ρόδο.

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας.

«Τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά» τονίζει ο υπουργός, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί βιασμού του 19χρονου.

Επί του θέματος ο υπουργός διευκρίνισε ότι «ο κρατούμενος, εκτός του ιατρικού ελέγχου υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού».

Ads

Ο κ. Καλογήρου υπογραμμίζει πάντως ότι «την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η εισαγγελική Αρχή», ενώ μετά την επίθεση το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταγωγή του 19χρονου σε άλλη φυλακή.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους.

Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.