Το προφανές είναι πως η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε – μικρότερο ή μεγαλύτερο – φάουλ με την συνέντευξή της στο «Εθνικό Κήρυκα». Είπε, μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «μόλις επιστρέψει στην διακυβέρνηση θα καταργήσει τους περιορισμούς» για την ψήφο των αποδήμων.

Ads

Το εξίσου προφανές είναι πως η πάσα ήταν πολύ καλή για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών: Τη Δευτέρα, πρωί-πρωί, ο Μάκης Βορίδης έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, ανακοινώνοντας από το τηλεπαράθυρο του MEGA, πως φέρνει, εντός της ημέρας, νόμο στην Βουλή για την κατάργηση όλων των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων. Επικαλέστηκε την δήλωση Τζάκρη, έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της διασποράς, και δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία να κάνει παιχνίδι με τα εσωτερικά φάλτσα του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει θέμα στην Κουμουνδούρου. Παραπλεύρως, έδωσε νέα τροφή και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Λίγη ώρα αργότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη πλειοδότησε, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω. Επικαλέστηκε και εκείνη τη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» και την – υποτιθέμενη – πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να απελευθερώσει πλήρως την ψήφο των αποδήμων και δήλωσε: «Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών».

Τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή και σε αυτό προβλέπεται ως μόνο κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ads

Επί της πολιτικής ουσίας, η φωτιά είναι εκ του μη όντος: Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στον εκλογικό νόμο. Η όποια αλλαγή για να έχει ισχύ από τις επόμενες εκλογές απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων, κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει κανέναν «νόμο Βορίδη» και καμία άρση περιορισμών. Θα ήταν άλλωστε το απόλυτο πολιτικό παράδοξο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που είχε επιμείνει στην επιβολή των εν λόγω περιορισμών προκειμένου να μην υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αντ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει τροπολογία με την γνωστή θέση του για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αποδήμων στην ελληνική Βουλή – για την εκλογή 4 ή 5 αντιπροσώπων της ομογένειας ως βουλευτών Επικρατείας από ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς οι ψήφοι της εκλογής αυτής να προσμετρώνται σε κανένα κόμμα στο τελικό αποτέλεσμα.

Επί του πολιτικού θέματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται μια ακόμη παραφωνία, εάν όχι και «προσωπική ατζέντα» από βουλευτή του. Αρκετά στελέχη του κόμματος αποδίδουν από «αστοχία» έως «κακή διατύπωση» στις δηλώσεις Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα.

Άλλες πηγές της Κουμουνδούρου λένε πως η τοποθέτησή της παρερμηνεύθηκε και εργαλειοποιήθηκε, επισημαίνοντας πως στην ακριβώς προηγούμενη απάντησή της, στην ίδια συνέντευξη, είχε καταθέσει αυτούσια την σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων λέγοντας: «Εμείς συντάξαμε τον νόμο ο οποίος προέβλεπε την καθολική συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού και, μάλιστα, την εκλογή 15 βουλευτών Επικρατείας από τους Ελληνες της Διασποράς, αντί 3 βουλευτών Επικρατείας». Εστω κι έτσι ωστόσο τίθεται, αν μη τι άλλο, ζήτημα πολιτικής ακρίβειας.

Επί των κρίσιμων όμως… εκλογικών μετόπισθεν υπάρχει κι ένα τρίτο σοβαρό ζήτημα, για την κυβέρνηση αυτή την φορά. Πρόκειται για την διάψευση των υπερφιλόδοξων στόχων περί μαζικής συμμετοχής των αποδήμων στις ελληνικές εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στο υπουργείο Εσωτερικών και από την μέχρι τώρα ανταπόκριση των ελλήνων της διασποράς, οι στόχοι να ψηφίσουν 400 με 500 χιλιάδες απόδημοι – πόσο μάλλον ακόμη και 800.000 όπως λεγόταν όταν συζητείτο το θέμα στην Βουλή– δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουν, με βάση τα ίδια στοιχεία, στον ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός αυτός με τα ισχύοντα δεδομένα και κριτήρια δεν δείχνει να ξεπερνά τις 50.000 με 60.000. Κι αυτός ίσως είναι ένας ικανός παράγοντας για να αναζητεί προσχήματα «αναψηλάφησης» του εκλογικού νόμου ο Μάκης Βορίδης, όποτε κι εάν στηθούν τελικώς οι (μονές ή διπλές) κάλπες…