Αίροντας όλους τους περιορισμούς του προηγούμενου νόμου (που είχε λάβει ευρεία διακομματική συναίνεση) και δίνοντας δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους σε όλους τους απόδημους με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης, για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών είχε προαναγγείλει πως το σχέδιο νόμου θα προβλέπει κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας πως «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση «είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος».

Η «προαναγγελία» Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι ο Μάκης Βορίδης επεχείρησε να «χρεώσει»  τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, φαίνεται πως αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ads

Ειδικότερα, την  είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες εβδομάδες -στις 22 Μαρτίου- κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής, αναφέροντας:

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες αυτού του νόμου. Δεσμεύομαι όμως, ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό και μετά την επόμενη εκλογή, στην οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσουν Έλληνες που δεν διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα, πιστεύω ότι το επιχείρημα γιατί αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού θα είναι ακόμα πιο έντονο. Και πιστεύω ότι θα επανέλθουμε στον νόμο αυτόν, θα τον ενισχύσουμε ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας, να το κάνετε συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα μας».