Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε το πρωί στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τόνισε μεν πως «όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν», ωστόσο κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών για «μικροκομματικό παιχνίδι» και «εργαλειοποίηση» του ζητήματος.

Τι προβλέπει το υπάρχον νομοσχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, ως προς τους περιορισμούς για την εγγραφή των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους προέβλεπε ότι:

Ads
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
  • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων χωρίς περιορισμούς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη

Για «πυροτέχνημα» Βορίδη κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης μετά το σχέδιο νόμου που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Μετά την σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων που προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης το πρωί της Δευτέρας, χρησιμοποιώντας μάλιστα σχετικές δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με κατάθεση τροπολογίας. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, Θεοδώρας Τζάκρη και Κώστα Ζαχαριάδη.

Αναλυτικά:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.  Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:
α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές  αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».