Στον απόηχο των αποκαλύψεων για την θνητότητα που προσεγγίζει το 100% στις ΜΕΘ covid των νοσοκομείων Αγρινίου, Κέρκυρας και Πύργου και αμέσως μετά την κατάθεση ερώτησης από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν τα ακριβή στοιχεία για όλες τις ΜΕΘ covid όλων των νοσοκομείων της χώρας, ο βουλευτής, γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Κώστας Μάρκου μιλά στο tvxs.gr.
Πώς εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τόσο υψηλή θνητότητα; Τί έκανε η κυβέρνηση; Τί θα έκανε διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν στην εξουσία; Και γιατί παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις και τους 12.000 νεκρούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού;
Ακολουθεί η συνέντευξη με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Κώστα Μάρκου.
Διαβάστε επίσης:
- 100% θνητότητα στις ΜΕΘ και στο νοσοκομείο της Κέρκυρας
- Και στο νοσοκομείο του Πύργου, σχεδόν 100% η θνητότητα στην ΜΕΘ covid
- H «σφαγή» στο νοσοκομείο Αγρινίου – Η παραίτηση του διοικητή και το παρασκήνιο
- Ποιος ευθύνεται για τη θνητότητα 100% στην ΜΕΘ του Αγρινίου;
► Πού ακριβώς εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές ευθύνες σχετικά με την υψηλή θνητότητα σε ορισμένες ΜΕΘ covid νοσοκομείων της χώρας;
Κάθε αξιολόγηση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας απαιτεί εξατομίκευση των δεδομένων των περιστατικών της και ως εκ τούτου ενδεχόμενη υψηλή θνητότητα σε κάποια Μονάδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα ιατρικής ανεπάρκειας ή κακής διοίκησης. Όμως σήμερα βλέπουμε πολύ υψηλή έως και απόλυτη θνητότητα σε ΜΕΘ covid τουλάχιστον τριών νοσοκομείων της χώρας, επί μήνες ολόκληρους, και άρα τίθεται αναπόφευκτα ζήτημα πολιτικής ευθύνης.
Έχει υπάρξει κεντρική επιλογή της κυβέρνησης οι όποιες κινήσεις υποστήριξης νοσοκομείων να είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής.
Γνωρίζω προσωπικά ότι το νοσοκομείο του Πύργου έχει αποστελεχωθεί, τόσο στη ΜΕΘ όσο και στην παθολογική του κλινική. Τοποθετούσαν παθολόγο από το πρώην ΙΚΑ για να εφημερεύσει παθολογικά για όλο το νοσοκομείο. Έτσι στα χαρτιά φαινόταν πως υπάρχει παθολόγος, όμως ο γιατρός αυτός, αν και δεν στερούνταν γνώσεις ιατρικής, λόγω του διαφορετικού αντικειμένου εργασίας του, είχε 25 χρόνια να νοσηλεύσει ασθενείς και μάλιστα αυξημένων απαιτήσεων. Με την ίδια λογική, νοσηλευτές από απλές κλινικές ή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα καλούνταν να εργαστούν σε ΜΕΘ. Για να υπηρετήσει κάποιος σε ΜΕΘ, απαιτείται ειδική εκπαίδευση και σημαντική εμπειρία.
Παρόμοιες κινήσεις έγιναν και στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Παρομοίως και στη Ζάκυνθο για την οποία έχω ίδια άποψη, στελέχωσαν ΜΕΘ με ένα γιατρό από Κέντρο Υγείας και έναν «ΜΕΘίστα» από την Πάτρα που πήγαινε δύο φορές τον μήνα να κάνει τις εφημερίες του σαββατοκύριακου. Αν στη Ζάκυνθο υπήρχε κύμα της πανδημίας ανάλογο με αυτό της Αιτωλοακαρνανίας, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, γιατί η ΜΕΘ εκεί είναι ποσοτικά ακόμη πιο αδύναμη από αυτές του Πύργου και του Αγρινίου.
Συνεπώς βλέπουμε την ίδια πρακτική να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα η υγειονομική υποστήριξη δεν ήταν στο απαιτούμενο επίπεδο όχι με ευθύνη του υγειονομικού προσωπικού.
► Στο Αγρίνιο δεν υπάρχει και ευθύνη του παραιτηθέντος διοικητή, κου. Τσώλη;
Στο νοσοκομείο του Αγρινίου, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το πολύ υψηλό ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ covid ως αφορμή για να απαλλαγεί από τον διοικητή που ήταν διορισμένος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό έδωσαν στη δημοσιότητα το απόλυτο 100% θνητότητα στη ΜΕΘ.
Ο κ. Τσώλης είχε εγκαίρως διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου του μετατράπηκε σε covid χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς εργαστήριο. Είχε γνωστοποιήσει τα προβλήματα στην 6η ΥΠΕ. Ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου κύματος, βλέποντας το ποσοστό θνητότητας να διαμορφώνεται τόσο υψηλό, να έπρεπε να έχει κινηθεί πιο δυναμικά. Στο βαθμό όμως που τους αναλογούν, ευθύνες έχουν και η 6η ΥΠΕ και ο ΕΟΔΥ γιατί ενημερώνονται καθημερινά. Αλλά κανένας εξωτερικός παρατηρητής δεν ξέρει τί συμβαίνει μέσα σε ένα νοσοκομείο, όπως το γνωρίζουν όσοι εργάζονται σε αυτό.
► Ασκείται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, και εκ των έσω, ότι σχετικά με την πανδημία κάνει αντιπολίτευση με υπερβολικά ήπιους ορους, που δεν ταιριάζουν με τον αριθμό των νεκρών και τον πόνο των ανθρώπων…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πρακτική που περιέγραψα πιο πάνω, της αντιμετώπισης δηλαδή της πανδημίας με όρους επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς. Έχουμε πει πως η πρακτική αυτή είναι όχι μόνο επιπόλαιη και πρόχειρη αλλά και μη επιστημονική. Τα πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας σε κάποιες ΜΕΘ της χώρας είναι πιθανό να αποτελούν αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής.
Ακριβώς για να σχηματίσουμε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένη εικόνα επί του θέματος, ζητάμε τα στοιχεία της θνητότητας ανά ΜΕΘ και νοσοκομείο. Είναι πολύ σημαντικό να μας δοθούν τα πλήρη στοιχεία και να μην αρκεστεί η κυβέρνηση σε δημοσιοποίηση μέσων όρων. Η ανακοίνωση των μέσων όρων πανελλαδικά ή ανά Υγειονομική Περιφέρεια ενδεχομένως να κρύβει σημαντικό μέρος της αλήθειας, διότι πιθανά να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Οι ενδιάμεσες και όχι οι μέσες τιμές έχουν μεγαλύτερη αξία σε αυτή την περίπτωση. Επίσης για να αξιολογηθούν τα ποσοστά θνητότητας, πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα ποσοστά των Μονάδων προ κορονοϊού.
Ζητούμε ακόμα από την κυβέρνηση να μας πληροφορήσει σχετικά με το έργο της επιτροπής στην οποία προΐσταται η κα. Κοτανίδου. Η επιτροπή αυτή είχε συστηθεί από τον Μάιο του 2020 με αποστολή να εισηγείται στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την αύξηση και λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τί έχει κάνει έως τώρα αυτή η επιτροπή;
► Τί απαντάτε σε όσους, καλοπροαίρετα ή μη, σας ρωτούν «εσείς τί θα είχατε κάνει διαφορετικά με την πανδημία;»
Απαντώ κωδικοποιημένα. Σε επίπεδο υγειονομικό θα είχαμε σίγουρα προχωρήσει στις εξής τρεις κινήσεις:
-Θα είχαμε επιτρέψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των μοριακών τεστ. Έτσι θα είχαμε αξιόπιστη επιδημιολογική παρατήρηση και θα είχαν αποφευχθεί τα «τσαλαβουτήματα» με αμφίβολης αξιοπιστίας rapid και self test.
-Προφανώς δε θα είχαμε ανατρέψει την προκήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 900 περίπου προσλήψεις γιατρών, τόσο για τις ΜΕΘ όσο και τις άλλες μονάδες. Έτσι το ΕΣΥ θα ήταν καλύτερα στελεχωμένο.
-Θα είχαμε ενεργοποιήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση αλλά αποστελεχώθηκαν. Η κυβέρνηση μετέφερε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την Πρωτοβάθμια προς τα νοσοκομεία, για να αποφύγει τις προσλήψεις.
Αποτέλεσμα αυτών των τριών κινήσεων θα ήταν η αποφυγή της μετατροπής του ΕΣΥ σε σχεδόν μονοθεματικό σύστημα, αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της covid-19. Η επιδείνωση της νοσηρότητας σε άλλα νοσήματα και η επακόλουθη αύξηση της θνητότητας σε αυτά, όπως αυτή έχει ήδη καταγραφεί από τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή κου. Μπένου, θα είχαν προκύψει με τη σειρά τους ηπιότερες.
Αλλά και εκτός συστήματος υγείας, σίγουρα θα είχαμε κάνει παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός και να μη λειτουργούν ως χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Θα είχαμε ακόμα φροντίσει ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις και όχι με 27 μαθητές όπως έγινε το περασμένο φθινόπωρο.
► Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα; Θα είχατε κάνει κάτι διαφορετικά;
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα άφηνε διασωληνωμένους ασθενείς στους διαδρόμους να περιμένουν για μια κλίνη ΜΕΘ. Θα τους είχαμε μεταφέρει σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Με ευθύνη της κυβέρνησης και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ο ιδιωτικός τομέας παρέμεινε παρθένος από covid, την ώρα που ασθενείς βρίσκονταν στην αναμονή.
► Ενώ η χώρα μετρά πάνω από 12.000 νεκρούς και η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί δημοσκοπικά τις δυνάμεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού;
Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου να μην εμπιστεύομαι 100% τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ωστόσο είναι γεγονός ότι σε περιπτώσεις σημαντικών εθνικών κρίσεων ή καταστροφών παρατηρείται το φαινόμενο της συσπείρωσης «γύρω από τη σημαία». Ο κόσμος στοιχίζεται με την εκάστοτε ηγεσία μπροστά στον κίνδυνο. Αυτό συνέβη και εδώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Πλέον όμως δε βρισκόμαστε εκεί. Υπάρχει τεράστια μείωση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο. Αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, το ακούμε, το βλέπουμε στην κοινωνία. Μπορεί να ακούγεται κάπως απλοϊκό, αλλά θεωρώ ότι το σημείο καμπής και αντιστροφής μιας κατάστασης έχει επέλθει όταν αρχίζουν να κυκλοφορούν ανέκδοτα σχετικά τα θέματα που «καίνε» στον κόσμο. Και έχουν αρχίσει.
Αυτή η μείωση της εμπιστοσύνης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας είναι η πρώτη ορατή ένδειξη απόσυρσης της υποστήριξης προς την κυβέρνηση. Θα έρθουν κι άλλες. Κάθε μέρα γίνεται αντιληπτό στους πολίτες ότι υφίστανται ένα επικοινωνιακό μπαράζ προπαγάνδας το οποίο συσκοτίζει το τοπίο. Η υποχώρηση της πανδημίας θα φέρει τον κόσμο σε επαφή με την πραγματική ζωή και τότε θα ανατραπούν πάρα πολλά από τα αφηγήματα των εκπροσώπων της κυβέρνησης που επιμένουν σε ένα μοτίβο υπεραισιόδοξης φανφάρας.
Ως προς εμάς, θα έλεγα το εξής. Ενώ ο κόσμος αναγνωρίζει πως όσα λέμε είναι λογικά και εν πολλοίς συμφωνεί, υπάρχει επιφύλαξη ως προς την αξιοπιστία μας και πάνω σε αυτό οφείλουμε να δουλέψουμε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >