Η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας για την ισότητα στο γάμο και τα ομόφυλα ζευγάρια, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η ψήφος των βουλευτών αντανακλά, σε σημαντικό βαθμό, τη διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας σε πιο συντηρητικές και πιο φιλελεύθερες περιοχές.

Ads

Φυσικά υπάρχουν οι προσωπικές πεποιθήσεις των «πατέρων του έθνους». Δεν είναι όμως τυχαίο ότι, παραδείγματος χάριν οι βουλευτές από τη Μακεδονία αποδοκίμασαν το νόμο, αντίθετα από τους εκλεγμένους στην Αθήνα. Ανέδειξε όμως και εκπλήξεις, όπως το παράδειγμα της Κρήτης όπου οι ενστάσεις του κ. Πολάκη δεν επιβεβαιώνονται από την ψήφο των βουλευτών στο νησί.

Εξήντα επτά είναι οι βουλευτές της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι δεν ψήφισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το νομοσχέδιο. Από τη ΝΔ 31 απείχαν και 20 καταψηφίσαν. Από τα υπόλοιπα κόμματα διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή της ηγεσίας τους, 2 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από τη Νέα Αριστερά, 11 από το ΠΑΣΟΚ και 2 Ανεξάρτητοι που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας.

Στους 67 που βγήκαν “εκτός γραμμής” υπερεκπροσωπούνται τέσσερις περιοχές:

Ads

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το νομοσχέδιο δεν πήρε ούτε μία θετική ψήφο από κανένα κόμμα! Καταψήφισαν και οι 6 βουλευτές (2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΚΚΕ 3 ΝΔ).

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης είχαμε 9 βουλευτές που καταψήφισαν.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 13 και 9 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αντίθετα το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σε Κρήτη, ΄Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και φυσικά από τους βουλευτές της Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα ενάντια στο νομοσχέδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ψήφισαν οι:

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Τ. Νικολαΐδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Κελέτσης, Α. Δημοσχάκης, Ε. Στυλιανίδης, Δ. Κυριαζίδης, Γ. Πασχαλίδης. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Φερχάτ Οζγκιούρ.

Κεντρική Μακεδονία

Απόστολος Πάνας, Λάκης Βασιλειάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Φ. Μπαραλιάκος Φ. Αραμπατζή, Γ.Γκιουλέκας, Θ.Καράογλου, Θ. Λεονταριδης, Μ. Χουρδάκης. A. Παπαιωάννου, Γ. Καρασμάνη.

Δυτική Μακεδονία

Απείχαν οι Γιώργος Παπασωτηρίου και Γιάννης Γιάτσιος.

Ήπειρος

Μαρία Κεφάλα, Β. Γιόγιακας.

Θεσσαλία

Ευαγγελία Λιακούλη, Χρήστος Μπουκώρος, Μ. Χαρακόπουλος

Δυτική Ελλάδα

Χριστίνα Σταρακά, Κ. Καραγκούνης, Μ. Σαλμάς, Α. Κατσανιώτης

Στερεά Ελλάδα

Κατερίνα Καζάνη, Ανδρέας Ζαμπίλης, Γιάννης Μπούγας, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς.

Πελοπόννησος

Ανδρέας Πουλάς, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Ανδριανό, Κώστας Βλάσης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Α. Σαμαράς, Μ. Χρυσομάλλης Θ. Δαβάκης.

Αττική

Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Άγγελος Συρίγος, Α. Καραμανλή, Νίνα Κασιμάτη

Νησιά

Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Μάνος Κονσόλας, Μάρκος Καφούρος , Χ. Αθανασίου, Διονύσης Ακτύπης, Θανάσης Καββαδάς Στ. Γκίκας.

Κρήτη

Παύλος Πολάκης, Μανώλης Χνάρης

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Μακεδονία, η ΝΔ έχει 26 βουλευτές. Από αυτούς οι 5 είναι υφυπουργοί (Μητσοτακης, Ά. Μάνη, Σταμενιτης, Βαρτζόπουλος, Ράπτη, Καραμανλή ). Ο Κ. Καραμανλής αποτελεί ειδική περίπτωση

Οι υπόλοιποι 20 μοιράστηκαν ακριβώς στην μέση, στους ελπίζοντες και μη σε υπουργοποίηση..