Σε ηλικία μόλις 37 ετών, ο Σάιμον Χάρις είναι πλέον ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιρλανδίας κάνοντας λόγο στις πρώτες του δηλώσεις για νέες ιδέες, μια νέα ενέργεια και μια νέα «ενσυναίσθηση».

Ads

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο – αυτό που ανανεώνει την υπόσχεσή μας ως Δημοκρατία. Να δημιουργήσουμε ισότητα ευκαιριών. Να υποστηρίξουμε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο το κράτος. Να προστατεύσουμε την οικονομική μας επιτυχία που έχουμε κερδίσει με κόπο. Και να χρησιμοποιήσουμε τα οφέλη για την επίτευξη απτών στόχων στην κοινωνία» συμπλήρωσε ο νέος πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός Υγείας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ουσιαστικά δεν είχε αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κεντροδεξιού Φίνε Γκελ, μετά την αιφνίδια παραίτηση πριν από λίγες εβδομάδες του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, Λίο Βαραντκάρ.

Κατά συνέπεια, ανέλαβε και την αρχηγία της κυβέρνησης, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κεντροδεξιού συνασπισμού που κυβερνά στη χώρα.

Ads

Ο Χάρις θα έχει να αντιμετωπίσει την έντονη κοινωνική δυσφορία, κυρίως λόγω της σοβαρής έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγασης και τους αριθμούς ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Σε κάθε περίπτωση, με το κόμμα του να ελέγχει 7 από τις 18 υπουργικές θέσεις στην κυβερνητική συμμαχία, ο Χάρις είναι αμφίβολο αν θα έχει τα περιθώρια για σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν το πολιτικό κλίμα στην Ιρλανδία. 12 μήνες πριν τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή στροφή του εκλογικού σώματος προς τις προτάσεις του Σιν Φέιν.

Επικοινωνιακό ταλέντο

Η άνοδος του Χάρις στην πρωθυπουργία επιστεγάζει μια εντυπωσιακή πολιτική καριέρα.

Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Δουβλίνο. Γιος ενός οδηγού ταξί και μίας σχολικής βοηθού, ο Χάρις δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και τα γαλλικά καθώς επικεντρώθηκε από πολύ νέος στην πολιτική.

Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τα κοινά σε μικρή ηλικία, πραγματοποιώντας εκστρατεία υπέρ της παροχής βοήθειας στα άτομα με αναπηρία, εμπνευσμένος από τον αδελφό του με αυτισμό.

Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στη νεολαία του Fine Gael και εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2011, σε ηλικία 24 ετών. Τότε τον ονόμασαν «το μωρό» του κοινοβουλίου.

Το 2016 διορίστηκε υπουργός Υγείας, σε ηλικία 29 ετών. Παρέμεινε στο πόστο αυτό επί τέσσερα χρόνια. Στην αρχή της πανδημίας covid-19 δέχθηκε επαίνους για το επικοινωνιακό του ταλέντο, αλλά και επικρίσεις για τους πολλούς θανάτους που καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το TikTok, με τα μέσα ενημέρωσης ήδη να τον αποκαλούν «τον ηγέτη του TikTok».

Λόγω της ηλικίας του και του επικοινωνιακού του ταλέντου οι επικριτές του ήδη τον έχουν ονομάσει «Λίο 2.0», εκτιμώντας ότι ο Χάρις θα ακολουθήσει μια νέα εκδοχή της πολιτικής του Βαραντκάρ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα.

Όμως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός του μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο Fine Gael, που βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων λίγες εβδομάδες πριν τις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές.

Η Ιρλανδοί ψηφίζουν στις 7 Ιουνίου για τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν ως τον Μάρτιο του 2025.

Το Fine Gael βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2020, πολύ πίσω από το μεγαλύτερο κόμμα το Sinn Fein, πρώην πολιτικός βραχίονας του IRA, που παραμένει πρώτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Σάιμον Χάρις όμως έχει ήδη δηλώσει ότι η επανένωση της Ιρλανδίας, ένα θέμα που επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα μετά την εκλογική νίκη του Sinn Fein, δεν αποτελεί «προτεραιότητά» του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια «νόμιμη πολιτική φιλοδοξία».