Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα για την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, παραθέτει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ads

Σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρει, πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Όμικρον που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει τρεις κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3.

«Από τις 23 Δεκεμβρίου, επισημαίνει, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Η ΒΑ.2, όμως έχει αρχίσει επίσης να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες. Η BA.2 φαίνεται να έχει 28 διαφορές σε σύγκριση με τη BA.1 (ενώ έχουν 32 κοινές μεταλλάξεις)», τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Και συνεχίζει: «Στη Δανία, η BA.2, την τελευταία εβδομάδα του 2021, αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων και αυξήθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Ωστόσο, η αρχική ανάλυση από τον δανέζικο φορέα δημόσιας υγείας (Statens Serum Institut) δεν έδειξε διαφορά στις νοσηλείες για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1».

Ads

«Οι αναλύσεις σχετικά με τη μολυσματικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών καλλιέργειας του BA.2, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μελέτες εξουδετέρωσης αντισωμάτων», προσθέτει ο κ. Μόσιαλος.

Επικαλούμενος τον νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας, σημειώνει ότι «η ΒΑ.2 αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου. Για την ώρα, στη Νορβηγία δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2, εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1».

Στη Βρετανία, όπως αναφέρει, είχαν εντοπίσει 53 περιπτώσεις BA.2 έως τις 10 Ιανουαρίου και αναμένουν περισσότερα στοιχεία να δημοσιευτούν ίσως και σήμερα.

Θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό πως η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες, που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, συνεχίζουν την επιδημιολογική αλλά και την γονιδιωματική επιτήρηση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την Όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.

Επίσης, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς, επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID στις ΜΕΘ μειώνεται, αναφέρει καταληκτικά στην ανάρτησή του ο καθηγητής.