Δύο εισαγόμενα κρούσματα της Όμικρον 2 –  υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον –  εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κρούσματα  εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ads

Για τη νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία μίλησε η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε στο MEGA, ότι «δεν χρειάζεται πανικός». «Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και τη Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε, θα τη μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα» ανέφερε.

«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε» πρόσθεσε.

Για την νέα μετάλλαξη μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως ίσως είναι περισσότερο μεταδοτική.

Ads

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη», είπε.