Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπογράμμισε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μετέχει αυτή την ώρα στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. με αντικείμενο την κρίση χρέους στην Ευρώπη, εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του που η Ελλάδα –για 1η φορά- δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Αλλά και ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο διαθεσμικό όργανο, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής και εντός της πορείας υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ads

«Ο προϋπολογισμός είναι σε σωστό δρόμο. Τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%» τόνισε, σημειώνοντας πως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. «Μετά την ψήφιση του φορολογικού νόμου, κινούμαστε προς την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και του νομοσχεδίου δημοσιονομικής ευθύνης τον Ιούνιο» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε «αστειότητες» τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας και επιστροφής στη δραχμή.

Σχετικά με την επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα τον Ιούνιο, δήλωσε πως «η τρόικα φαίνεται να είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Τον Ιούλιο είναι η περίοδος που λήγουν έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και άρα θα ανανεωθούν».

Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση στο τραπέζι ότι όλοι χρειάζεται να προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση. «Έχουμε αγορές που δεν έχουν πειστεί προς το παρόν. Γνωρίζουμε επίσης ότι εκεί έξω υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις» τόνισε.

Ads

Τις φημολογίες για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη σχολίασε και ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο τα νέα δεδομένα των εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπεδίου όσο και η κατάσταση της οικονομίας. «Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς τον μηχανισμό, θα ήμασταν σήμερα ακόμη έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα – και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα. Και επειδή είδα ότι η τρομολαγνεία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά πως είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος. Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις – πάντα θα υπάρχουν – τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο και έχουμε αναλάβει αποτελούν προφανώς απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας και πρόσθεσε ότι στις δεσμεύσεις αυτές υπάρχουν δυσάρεστα και επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2011 από την Εσθονία, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που θα ενταχθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Συμφώνησαν, επίσης, στο θέμα του ελέγχου των προϋπολογισμών. Κάθε άνοιξη, τα κράτη – μέλη θα υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Υπουργών. Σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, δεν θα απαιτείται πλέον έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ για την ενεργοποίηση των διαδικασιών επιτήρησης, αλλά εφαρμόζεται η μέθοδος «οrange» -πορτοκαλί φως- όταν διαπιστώνεται επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών μίας χώρας και θα ακολουθούν συστάσεις. Επιπλέον, ένα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στη διαδικασία επιτήρησης θα αποτελεί το δημόσιο χρέος. Οι υπουργοί Οικονομικών, ωστόσο, δεν συμφώνησαν στο είδος των κυρώσεων.

Παράλληλα, αποφάσισαν να δώσουν στη στατιστική υπηρεσία της Ένωσης Eurostat εξουσίες ελέγχου με στόχο την πρόληψη της παροχής εσφαλμένων πληροφοριών για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των χωρών. Για να αποφευχθεί μια επανάληψη του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε να δοθούν στην Eurostat εξουσίες ελέγχου των δεδομένων που υποβάλλονται από τις εθνικές κυβέρνησης της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται δεδομένες και δεν ελέγχονται από τους στατιστικολόγους της Eurostat.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι φλέγοντα ζητήματα όπως οι αυστηρότερες κυρώσεις στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως διακοπή χρηματοδοτήσεων, αναστολή δικαιώματος ψήφου και αποβολή από την ευρωζώνη δεν βρίσκονται στην ατζέντα του σημερινού Ecofin.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τις τελικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ, ο οποίος έχει δομηθεί στα πρότυπα του πακέτου βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Στο 5,4% ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάιο