Στο 5,4% ανήλθε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ. ΣΤΑΤ.). Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που αγγίζει ο πληθωρισμός από τον Αύγουστο του 1997.

Ads

Την ίδια περίοδο πέρυσι ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,9%. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Για επιβεβαίωση της ρητορικής της Νέας Δημοκρατίας για αλλαγή «μείγματος» στην οικονομική πολιτική έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την άνοδο του πληθωρισμού. «Τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθίστανται πλέον ορατά στην καθημερινότητα και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Δυσμενή αποτελέσματα από τα συνεχή πακέτα μέτρων αύξησης της έμμεσης φορολογίας, σε μία προσπάθεια αντιστάθμισης της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα, παραλύοντας την ψυχολογία της αγοράς και εκτοξεύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολίασε: «Σε αυτή τη χώρα συμβαίνει το εξής πρωτοφανές και παράδοξο: όσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο η οικονομία καταρρέει και τόσο καλπάζουν ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Η Ελλάδα του κ. Γ. Παπανδρέου, όπως προηγούμενα του κ. Κ. Καραμανλή, δίνει την εικόνα μιας χώρας όπου κυριαρχεί ένας νέος “μαυραγοριτισμός”, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες να συμπεριφέρονται ως σύγχρονοι μαυραγορίτες».

Ads