Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές, οι Ευρωπάιοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν χθες τις τελικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ, ο οποίος έχει δομηθεί στα πρότυπα του πακέτου βοήθειας που χορηγήθηκε στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός θα συγκροτηθεί από 500 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνδρομή, τα 440 δισ. ευρώ από τα 500, θα χορηγηθούν μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ, ενώ τα 60 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν κάποια χώρα της Ευρωζώνης χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα χορηγούνται τα δάνεια, θα είναι ανάλογης αυστηρότητας με αυτές που τέθηκαν στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.
Επί τη ευκαιρία, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Ρεν εμφανίστηκε βέβαιος για το ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. «Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις στα προβλεπόμενα έσοδα. Αυτές θεωρούμε ότι καλύπτονται από τα πρόσθετα μέτρα που πήρε η Ελλάδα το Μάρτιο και τον Μάιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.
Πέραν του οικονομικού σκέλους της στήριξης, το Eurogroup θέλοντας να βάλει «φρένο» στην κερδοσκοπία των αγορών που έχει σπρώξει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, αποφάσισε επίσης τη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και στη συνέχεια θα δανείζει απευθείας στις χώρες της Ευρωζώνης που χρειάζονται ρευστό.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν επίσης για την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων και για την έγκαιρη επέμβαση επί των χωρών με υπερβολικά κρατικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν και σήμερα στο Λουξεμβούργο, τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2011 από την Εσθονία, η οποία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα της Βαλτικής που θα ενταχθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Παράλληλα, αποφάσισαν να δώσουν στη στατιστική υπηρεσία της Ένωσης Eurostat εξουσίες ελέγχου με στόχο την πρόληψη της παροχής εσφαλμένων πληροφοριών για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των χωρών. Για να αποφευχθεί μια επανάληψη του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε να δοθούν στην Eurostat εξουσίες ελέγχου των δεδομένων που υποβάλλονται από τις εθνικές κυβέρνησης της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται δεδομένες και δεν ελέγχονται από τους στατιστικολόγους της Eurostat.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ουγγαρία
Με την Ουγγαρία να αποτελεί την τελευταία χώρα που προστέθηκε στις χώρες που αντιμετωπίζουν το μένος των αγορών, και με τη φημολογία περί χρεοκοπίας της να παρασύρει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να δηλώσει εχθές ότι «δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την Ουγγαρία». «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί στην Ουγγαρία μιλούν πολύ» ανέφερε επίσης αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση της κρίσης από την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στο μεταξύ, νέο χαμηλό ιστορικό 12ετίας κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998, εν μέσω της νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά και τις φήμες για πτώχευση της Ουγγαρίας. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου από την άλλη σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ως οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αφού πρώτα όμως είχε υποχωρήσει μέχρι και τα 1,1877 δολάρια προσεγγίζοντας έτσι το κατώτατο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 1,1837 δολ. που είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 1999.
Την ίδια στιγμή, «πίστη στο ευρώ» δήλωνε ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (FED) Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος διατύπωσε τη βεβαιότητά του ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαθέτουν αρκετά χρήματα, ώστε να καλύψουν τα χρέη ορισμένων κρατών – μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ. Τόνισε ωστόσο, ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης και πως πιθανόν να χρειαστούν επιπρόσθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια.
Σήμερα, Τρίτη, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,1937 δολάρια.
Αυστηρός έλεγχος σε Ισπανία και Πορτογαλία
Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων υπουργών μπήκε η αποδοτικότητα των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα «θαρραλέα» -όπως τα χαρακτήρισαν- μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών.
Το Eurogroup απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο Όλι Ρεν ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το κατά πόσο έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >