Με μπαράζ ενστάσεων αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεκίνησε η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Νίκη».

Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας των κομμάτων θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ. Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Ads

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κτιστάκης είπε χαρακτηριστικά ότι κινείται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και είναι αυτό το νομοσχέδιο το οποίο θα πάει τη χώρα μπροστά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλαματιανός κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα αυτό το νομοσχέδιο.

Ο κ. Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση και πώς άλλοι είναι οι σκοποί της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί καμία διαφοροποίηση στην καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Αφροδίτη Κτενά από το Κομμουνιστικό Κόμμα το χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα».

Ο Κωνσταντίνος Μπούμπας από την Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει να τα αλλάξει όλα σε μία νυκτί.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλ. Τσακαλώτος, επανέλαβε την πρόσκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα ο Αλέξης Χαρίτσης προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, για από κοινού κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.