Πρόσκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απηύθυνε, από το περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Ads

«Σήμερα υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα υπερασπιζόμαστε και το Σύνταγμα της χώρας. Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα που ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» τόνισε ο Α. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Καλώ σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ολες οι δυναμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί. Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ κατά τη συζήτηση θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ads

Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.