Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπό τον επίσημο τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που έχει προκαλέσεις σφοδρές αντιδράσεις και έχει βγάλει στον δρόμο τους φοιτητές επί πολλές εβδομάδες, με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις.

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ κατά τη συζήτηση θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ευλόγως, η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σκοπός των παραπάνω διατάξεων, είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης».

Ads

Όπως υποστηρίζεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους».

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης απάντησε ότι τα Συντάγματα  είναι ζωντανοί οργανισμοί που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες».

Στην πρόθεση της αντιπολίτευσης να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, η κυβέρνηση απάντησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019.

Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.