Στην Βουλή, με την μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης, πέρασε η άγρια, απρόκλητη και προβοκατόρικη επίθεση των ΜΑΤ στο μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ads

Την κυβέρνηση της ΝΔ για επίθεση της αστυνομίας κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τώρα εντολή να σταματήσουν τα ΜΑΤ την απροκάλυπτη επίθεσή τους, πνίγοντας στα χημικά το Σύνταγμα.

«Εάν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσετε το συλλαλητήριο είστε βαθιά γελασμένοι», είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ads

«Το συλλαλητήριο θα γίνει! Ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα το μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο, δεν θα περάσει ό,τι και να κάνετε», προειδοποίησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

https://youtu.be/wnEF87SR1Nk?feature=shared

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σήκωσε μία φωτογραφία από τη στιγμή των επεισοδίων στον Άγνωστο Στρατιώτη και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τις μολότοφ, δίχως όμως να μιλήσει για τη βία της αστυνομίας και τους τραυματισμένους φοιτητές.

«Αυτό όλοι εδώ στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε», είπε.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης καταδίκασε την αστυνομική βία και τη χρήση χημικών, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε προκλητικά στον βουλευτή και ζήτησε «να ωριμάσουν σιγά σιγά».

«Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας», είπε ο Χρ. Γιαννούλης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές συνεχίζουν και ανασυγκροτούνται. Δεν υπήρχε καμία αιτία, καμία πρόκληση, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία, κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.

«Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.