Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας στα Προπύλαια, όπου φοιτητές από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Μπροστά από τη Βουλή παραμένουν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Ads

Με συνθήματα όπως «Πιερρακάκη ήρθαμε», «θα σας σαρώσουμε», «η γνώση είναι δικαίωμα, όχι ευκαιρία», αλλά και «κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση», δεκάδες χιλιάδες φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «νομοσχέδιο έκτρωμα», όπως το χαρακτήρισαν.

Απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τη Βουλή εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ, ρίχνοντας χημικά και χτυπώντας κόσμο. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 τραυματίες φοιτητές από την αστυνομική βία, με την εικόνα νεαρού γεμάτη αίματα στο κεφάλι, να είναι σοκαριστική.

Μεταξύ των τραυματισμένων προσώπων από την απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαλικιάς από το «Αθήνα 9,84». Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών και είναι καλά στην υγεία του.

Ads

«Θα μείνουμε έξω από τη Βουλή όσο χρειαστεί» λένε οι φοιτητές μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Εδώ θα μείνουμε μέχρι το βραδάκι, έξω θα σε βγάλουμε Κυριάκο Πιερρακάκη» είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και παραμένουν έξω από τη Βουλή.

https://www.youtube.com/watch?v=wyRfHfR_xWY

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν γίνει συνολικά 10 προσαγωγές, ανάμεσά τους και ένας δικηγόρος του ΔΣΑ.

Επίσης, πολίτες άφηναν λουλούδια πάνω στα γραμμένα ονόματα των 57 δολοφονημένων στα Τέμπη, την ώρα του μεγάλου συλλαλητηρίου.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ωστόσο κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση (και) της Παιδείας, διεκδικώντας τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.

Φωτογραφίες από το συλλαλητήριο (EUROKINISSI)