Η Χρυσή Αυγή επιστρέφει στην Φλώρινα. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, για να διαμαρτυρηθεί για την έγκριση λειτουργίας από το Πρωτοδικείο Φλώρινας της ΜΚΟ με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» .

Ads

Μάλιστα ναυλώνουν και λεωφορεία από την Θεσσαλονίκη για αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Κουταβάς στο Vetonews.gr, η ΧΑ επιστρέφει στην περιοχή η οποία για περισσότερο από 30 χρόνια αποτέλεσε για τους νικητές του εμφυλίου χώρος όπου εξελίχθηκε ένα ιδιότυπο πείραμα σωφρονισμού σημαντικού μέρους του εγχώριου πληθυσμού. Επιστρέφει στην περιοχή την οποία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν δίσταζε να ελεεινολογεί με κάθε τρόπο.

Εκμεταλλευόμενη την εθνικιστική υστερία της εποχής, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το εμπάργκο σχετικά με το θέμα του ονόματος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, έκανε επιδρομές ισχύος στα Σλαβόφωνα χωριά της. Με το πρόσχημα κατάθεσης στεφάνων στις προτομές Μακεδονομάχων και με την προστασία της αστυνομίας εισέβαλε στα χωριά, απειλώντας, βρίζοντας και αμφισβητώντας το φρόνημα των κατοίκων, ενώ την ίδια περίοδο υπό την πολιτική ανοχή πλειάδας βουλευτών της ΝΔ τα μέλη της σε στρατιωτική παράταξη έκαναν παρέλαση στις γιορτές και τα μνημόσυνα στο Βίτσι.

Ads

Έφτασε η χάρη της ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας όπου με φασιστικές τελετές με πυρσούς και πομπές στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν επίδειξη ισχύος. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γεγονός ότι και πάλι με την ανοχή της ΕΛΑΣ απέκλεισαν δύο φορές το συνοριακό τελωνείο της Νίκης και προπηλάκιζαν οδηγούς από την Βόρεια Μακεδονία που είχαν κολλημένο στις πινακίδες των οχημάτων τους το λογότυπο ΜΚ της χώρας τους.

Η ΧΑ πριν κατέβει στις φτωχογειτονιές της Αθήνας έκανε πρακτική άσκηση στην ύπαιθρο της Φλώρινας υπό την ανοχή του τοπικού πολιτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης, δημάρχων και Νομαρχών που τους επέτρεπαν να τρομοκρατούν και να ελεεινολογούν στους πολίτες. Σήμερα δύο χρόνια μετά την καταδίκη των επιφανών μελών της προσπαθούν να επανέλθουν στο προσκήνιο και πάλι από την Φλώρινα. Η αφορμή για να βγουν από το λαγούμι τους είναι τι άλλο από το φάντασμα της εθνικής απειλής και του εσωτερικού εχθρού μετουσιωμένα στο πρόσωπο μιας Ελληνικής ΜΚΟ που θα ασχολείται με την Μακεδονική γλώσσα. 

Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Φλώρινας, οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές στο τοπικό πανεπιστήμιο, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δεν πρέπει να επιτρέπουν σε μια χούφτα ακροδεξιών και φιλοναζιστών, με το πρόσχημα της έγνοιας στην πατρίδα να οδηγήσουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα της πόλης στις σκοτεινές εποχές του παρελθόντος. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στους νοσταλγούς του φασισμού να ελεεινολογήσουν στο φρόνημα την κουλτούρα και τα αισθήματα των κατοίκων της πόλης.

Στην συγκέντρωση της ΧΑ έχουν ήδη εκδηλώσει την ριζική τους διαφωνία και καλούν σε διαμαρτυρία του πολίτες της περιοχής, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας, ο Σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης Φλώρινας, η Κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η βουλευτής Πέτη Πέρκα ενώ ανακοίνωση διαμαρτυρίας έχει εκδώσει η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας.  

image