Με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής την Παρασκευή, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου σε 15 ημέρες. Ωστόσο μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος. Ταυτόχρονα οι πιέσεις που ασκούνται στο ευρωπαϊκό οικονομικό Status quo είναι ασφυκτικές και δεν αποκλειέται να επιφέρουν σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών.

Ads

Την ώρα που οι οικονομίες των Ιταλία και Ισπανία έχουν εξελιχθεί σε νέο πονοκέφαλο για την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να κλείσει ορισμένα από τα ανοιχτά μέτωπα. Άλλωστε στις 22 Αυγούστου οι εκπρόσωποι της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

“Εν αρχή ην”… τα έσοδα και από την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Oικονομικών αναμένεται να ζητήσει από τις εφορίες να εντείνουν τις προσπάθειες για είσπραξη φόρων αλλά και τις πιέσεις προς τους μεγαλοοφειλέτες. Ταυτόχρονα συνεχίζεται το σχέδιο «περικοπές δαπανών» σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και άλλους τομείς του δημοσίου. Εξάλλου, το υπουργείο οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική φορολογική διοίκηση για την περίοδο 2011-2015, που μεταξύ άλλων προβλέπει προφυλάκιση αλλά και διαπόμπευση των φοροφυγάδων.

Η τρόικα αναμένει το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση να παρουσιάσει «πρόοδο» και στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, του ενιαίου μισθολογίου αλλά και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται πως οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων τους μέχρι της 5 Σεπτεμβρίου

Ads

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου αλλά και των ΔΕΚΟ, ενώ και το υπουργείο Υποδομών έχει επιφορτιστεί με την αναδιάρθρωση των μεταφορικών ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προετοιμάζεται για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, η οποία προβλέπει μεταφορά κονδυλίων από δημόσια έργα που έχουν «παγώσει» σε τομείς που αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων.

Πολλές εκκρεμότητες έχει και το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να προσφέρει και «χείρα βοηθείας» στο υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σημειώνεται πως τις πρώτες συνεδριασεις της Ολομέλειας θα απασχολήσουν και οι αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Αυγούστου.