Ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με παρέμβασή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή Άλλη Δίασταση με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, έκανε πρώτη φορά σαφή την απόφαση του Υπουργείου να μην ξανασυνεργαστεί το υπουργείο με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) αν δεν αποχωρήσουν από τη διοίκησή του τα πρόσωπα που εκφράζουν δημόσια ψευδοεπιστημονικές απόψεις και πρακτικές. Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS καθώς η Ένωση έχει πρόσβαση στα σχολεία.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΕΦ Στράτος Θεοδοσίου αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως η διοίκηση εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Φίλντισης, σε ερώτηση σε σελίδα Φυσικών στο Facebook «τι έχει να πει η Ένωση για όλα αυτά» απάντησε: «Ναι, έχουμε εκλογές πολύ σύντομα, βουλευτικές για να μπουνε τα κεφάλια μέσα και τότε…».

Πάντως μετά την εκπομπή η Ένωση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. «Μετά τη παρέμβαση – απαγόρευση του Υπουργείου Παιδείας και προκειμένου να προφυλάξουμε την ασφάλεια των μαθητών και την ηρεμία της σχολικής κοινότητας, ανακοινώνουμε ότι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός αναβάλλεται για τις 12 Μαΐου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε εξεταστικά κέντρα που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ανακοινώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανενός είδους απειλή ή εκβιασμό». 

image

Ads

image

image

Ελλάς Ελλήνων μεταφυσικών και Ακροδεξιών σε κβαντική σούπα και τα εξώδικα

Θυμίζουμε ότι το θέμα έφεραν στην επιφάνεια πρόσφατα τα Ελληνικά Hoaxes και η ΕΦΣΥΝ (Η ψευδοεπιστήμη συναντά την Ακροδεξιά Ελλάς Ελλήνων Μεταφυσικών) με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου που εξέδωσε η ίδια η ΕΕΦ της ηθοποιού Μαρίας Τσαρούχα με τίτλο «PAD ΜΕΘΟΔΟΣ – Ο Συμπαντικός ηθοποιός. Άπειρες ζωές, Άπειροι χαρακτήρες, Άπειρα frames». Αποτέλεσμα ήταν η να εισπράξουν εξώδικα από την ΕΕΦ, όπως και διάφοροι δάσκαλοι που αντέδρασαν αλλά και  η άμεση και υγιής αντίδραση από τα τμήματα φυσικής  διάφορων Ελληνικών πανεπιστημίων όπως το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τόσο ο πρόεδρος τμήματος φυσικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Τόμπρας όσο και ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Εμμανουήλ Πλειώνης τόνισαν στην εκπομπή ότι δυστυχώς πρέπει να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα όπως το ποιος είναι ο ορισμός της επιστήμης.

Ο κος Σ. Τραχανάς, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε όλες τις χώρες με επιστημονική παράδοση, οι επιστημονικές ενώσεις θεωρούν αυτονόητο να υπερασπίζονται τη θεσμική επιστήμη. Και θεσμική επιστήμη είναι ότι υπάρχει στα προγράμματα των πανεπιστημίων και στα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Θεωρούν υποχρέωση τους επίσης να αντιτίθενται στην ψευδοεπιστήμη, ιδιαίτερα αν επηρεάζει τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Το θέμα μας λοιπόν εδώ που κάνει αναγκαία την εκπομπή, είναι ότι η ΕΕΦ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε εθνικό αναμεταδότη της ψευδοεπιστήμης που συνδέεται με το Αμερικανικό New Age που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κοκτέιλ ανατολικού μυστικισμού με περιτύλιγμα την κβαντομηχανική ώστε το προϊόν να περιβάλλεται και με το σαγηνευτικό κύρος της πιο μοντέρνας φυσικής θεωρίας. Υπάρχουν τίτλοι βιβλίων απίστευτοι, όπως «Κβαντικός μέντορας ζωής», «Κβαντικός ηθοποιός»! Στην Αμερική κάποιοι κατεδαφίζουν με δημόσιες ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του new age, τη θεωρία της εξέλιξης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι είναι τα παιδιά εκτεθιμένα σε όλο αυτό. Έχουν πρόσβαση αυτοί οι άνθρωποι  στην εκπαίδευση και διοργανώνουν σεμινάρια. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν γκουρού. Έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν αν βρίσκουν πρόθυμο κοινό. Όμως εδώ η Ένωση έχει την επιστημονική σφραγίδα με πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό κάνει επικίνδυνα τα πράγματα.

Κώστας Γαβρόγλου: Η ακροδεξιά αμφισβητεί την επιστήμη

«Ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχει μια πολύ βαθιά αμφισβήτηση της επιστήμης από πολιτικές δυνάμεις που είναι στα δεξιά του πολιτικού φάσματος» είπε στην εκπομπή ο Κ. Γαβρόγλου.  «Υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί, ως προς την παρουσία τους, στις ΗΠΑ, που αμφισβητούν όλα τα επιστημονικά συγγράματα για το κλίμα παραδείγματος χάρη. Υπάρχει ένα έντονο κίνημα ενάντια στα εμβόλια. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα στην εποχή μας που μας πάνε στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας όπως η περίοδος της δεκαετίας του ΄30. Να σας θυμίσω, ότι φυσικοί τότε είχαν θεωρητικοποιήσει την έννοια της εβραϊκής επιστήμης. Και με βάση αυτό διαγράφηκε ο Αϊνστάιν από την Ακαδημία Επιστημών. Όλα αυτά σχετίζονται με την κατάσταση διεθνώς όπου η ακροδεξιά και η δεξιά σηκώνουν κεφάλι».

Στην ερώτηση πως το υπουργείο μπορεί να εγγυηθεί στους γονείς ότι δεν θα φτάσουν αυτές οι απόψεις στα παιδιά απαντά: «Η ηγεσία της Ένωσης είναι συγκεκριμένα άτομα, που για δικούς τους λόγους έχουν κάνει αυτά που έχουν κάνει. Εμείς καλούμε τα μέλη αυτής της ένωσης να δούμε τι θα κάνουν με αυτό το ρεζιλίκι. Όντως η Ένωση είχε την ευθύνη να διεξαγάγει μαζί με την άλλη εταιρία τους διαγωνισμούς της φυσικής στα σχολεία. Φέτος τους δόθηκε η άδεια για τα δημοτικά σχολεία. Αν δεν αποχωρήσουν τα συγκεκριμένα άτομα, είμαστε κατηγορηματικοί θα σταματήσουμε τη συνεργασία μας και το δείξαμε αυτό με τη διακοπή της συνεργασίας μας στα γυμνάσια και τα λύκεια. Ξέρετε όμως το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν φαινόμενα ανησυχητικά… Έχει τεράστια σημασία να συμβάλουν οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Μόνο αν τα παιδιά μπορέσουν να συνδυάσουν και τα δύο θα μπορούν να διαχωρίσουν ποιοι είναι οι τσαρλατάνοι. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Έχει σημασία τα άτομα αυτά να μην ηρωοποιηθούν. Να μην βγουν και πουν ότι θέλουν να μας φιμώσουν γιατί λέμε αλήθειες».

«Βλέπω πολύ θετικά την απόφαση του υπουργού. Θα έπρεπε με απόφαση του υπουργείου να κληθούν τα τμήματα φυσικής που καταδικάσαμε, σε συζήτηση με σκοπό να ζητηθεί από την ένωση να αλλάξει το καταστατικό της και να δεσμευτεί για το αυτονόητο. Ότι υπηρετεί την φυσική επιστήμη όπως αυτό ορίζεται θεσμικά. Μια ένωση που δεν δεσμεύεται από το αυτονόητο δεν έχει θέση στην εκπαίδευση.» δήλωσε ο κος Τραχανάς. «Μιλάμε ήδη από μια θέση άμυνας.» πρόσθεσε ο κος Πλειώνης.  «Ζητάμε να παρέμβει η πολιτεία για τα αυτονόητα. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση επίθεσης όμως»