Το ενδιαφέρον στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής στη Μόρια, εστιάζεται στις προθέσεις αλλά και τις ρεαλιστικές δυνατότητες της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, στην οποία διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη προετοιμασίας για διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Ads

Μετά την καταστροφή της Μόριας, οι πρώτες σκηνές τοποθετήθηκαν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στο πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ. Το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας είναι η διαχείριση των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στη Λέσβο και οι αλλαγές στην ήδη αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διαδοχικές συσκέψεις που έχουν γίνει δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των μεγάλων διεθνών οργανισμών καθώς και τις οργανώσεις που εμπλέκονται με τη διαχείριση στη Μόρια. Η ένταση ήταν προφανής σε αρκετές από αυτές, καθώς η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί στον πιο επίσημο τόνο για τους κινδύνους σε επίπεδο ασφάλειας και υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας από τους χειρισμούς της.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της, παρότι δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο παρά μόνο επικοινωνιακή διαχείριση και διερεύνηση των προθέσεων της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, που μέχρι σήμερα απορρίπτουν κατηγορηματικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ads

Η μόνη άμεση ενέργεια ήταν η απομάκρυνση των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων από το νησί στη Θεσσαλονίκη, με την κυβέρνηση να κατηγορείται ότι εγκατέλειψε υπερβολικά το ζήτημα, με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένας τεράστιος αριθμός ανηλίκων και να αποκαλυφθεί με την πυρκαγιά.

Κατά τα άλλα διίστανται οι απόψεις για το που θα διοχετευτούν οι 12.500 χιλιάδες πρόσφυγες αν και είναι σαφές ότι δεν θα αποχωρήσουν άμεσα από τη Λέσβο καθώς και η βελτίωση της υγειονομικής κάλυψης. Οι λύσεις που έχουν ακουστεί είναι πολλές και ανεπαρκείς, κάποιες ξυπνούν μνήμες της μεγάλης κρίσης του Φεβρουαρίου ενώ κάποιες είναι παντελώς ακατάλληλες, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, όπως η φιλοξενία σε πλοίο. Για την ώρα προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση υποτυπωδών συνθηκών στο πεδίο Βολής κοντά στο Καρα-Τεπε

Τα κλειστά κέντρα και πόσο «λύνονται τα χέρια» της ΝΔ

Η κυβέρνηση, επιχειρεί μετά την καταστροφή να επαναφέρει το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης με τα γνωστά προβλήματα. Μάλιστα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντοπίζεται μια χαρακτηριστική διγλωσσία καθώς ο αρμόδιος Υπουργός μιλά στην Ε.Ε. για «ελεγχόμενα κέντρα» προκειμένου να διασκεδάζει τις εντυπώσεις ενώ στο εσωτερικό ως «κλειστά κέντρα» για να απαντήσει στα συντηρητικά ένστικτα.

Σύμφωνα με τελευταίες αποκαλύψεις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Focus, βουλευτές της ΝΔ είχαν μυστικές επαφές με στελέχη του γερμανικού συντηρητικού CDU στο Βερολίνο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους αλλά και τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση στρατοπέδων συγκέντρωσης σε έρημα νησιά, όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος. Σε κάθε περίπτωση όμως η αρμόδιος Επίτροπος Ίλγα Γιόχανσον,  μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μετά την πυρκαγιά, ξεκαθάρισε στον πιο επίσημο τόνο ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα.

Η νέα κρίση, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, αφήνει σε δεύτερο επίπεδο πολύ σοβαρές παραμέτρους διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προσφύγων, εκτιμούν άνθρωποι που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού. «Είμαστε μάρτυρες μιας απάνθρωπης κατάστασης. Είναι ντροπή», σημείωσε εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στο Tvxs.gr. Μωρά, παιδιά, γυναίκες, ηλικωμένοι και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι τα πρώτα θύματα της αθλιότητας. «Η πολιτική της αποτροπής οδήγησε στο να έχουν στοιβαχτεί σε πέντε νησιά πάνω από 35.000 άνθρωποι, σε δομές που η χωρητικότητά τους είναι μεταξύ 5.000 και 6.000 θέσεων. Αυτό έχει μεγάλη αρνητική επίδραση και επίπτωση στις ζωές παιδιών, γυναικών, ευάλωτων πληθυσμών και βέβαια το επιστέγασμα ήταν ο προαναγγελθέν θάνατος της δομής της Μόριας. Κάτι που έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, γιατί οι φωτιές και οι εξεγέρσεις ήταν από εβδομάδα σε εβδομάδα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.».

Οι εγκληματικές πολιτικές δεν φαίνεται να αλλάζουν. Το αντίθετο: Αναμένεται σκλήρυνση με το δόγμα: «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο», ενώ αμφιβολίες εκφράζονται για τον τρόπο που θα εργαλειοποιηθεί πολιτικά στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι όλες οι αποφάσεις έχουν πολύ σαφές οικονομικό υπόβαθρο και κυρίως τις σχέσεις της κυβέρνησης με οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται με το προσφυγικό και, κυρίως, με κατασκευαστικές εταιρίες.