Η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνει στη ζώνη των Ba3 και Β2 για αρκετά χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2,1% για το 2019 και 2,5% για το 2020, αρκετά μακριά από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για 4%, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου Moody’s, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ads

Όπως επισημαίνει η Moodys’ s, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, παραμένουν χαμηλές, εκτός εάν επιταχυνθούν σημαντικά οι επενδύσεις.

Οι τελευταίες απαιτούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προωθηθεί ένα περισσότερο φιλικό για την ανάπτυξη φορολογικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί ένα συνετό δημοσιονομικό πλαίσιο. Ενώ οι νέες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια είναι υποσχόμενες, όπως σημειώνει, χρειάζεται λεπτομερής εργασία πριν εφαρμοστούν.

Επίσης, ενώ η Ελλάδα κατόρθωσε να νομοθετήσει πολλά σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα τα τελευταία τρία χρόνια, αυτά επικεντρώθηκαν σε θεσμικές αλλαγές, ενώ η αλλαγή της συμπεριφοράς ειδικότερα θα απαιτήσει χρόνο για να ενσωματωθεί πλήρως.

Ads

Ως προς το δημόσιο χρέος στην έκθεση διατυπώνεται η άποψη ότι θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ η καθοδική πορεία του εξασφαλίζεται ακόμη και κάτω από τις υποθέσεις χαμηλότερης ανάπτυξης και κάπως ασθενέστερου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Στο βασικό σενάριο, ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί σε περίπου 174% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω σε περίπου 154% έως το 2022.